Șeful DIICOT a demisionat ca urmare a solicitării lui Iohannis. Nu-și reproșează nimic în cazul Caracal

Procurorul Felix Bănilă a demisionat astăzi, 2 octombrie 2019, de la conducerea DIICOT.

Conform unui comunicat al instituției, el a demisionat în urma solicitării din 30 septembrie președintelui Klaus Iohannis.

A doua zi după declarația de presă a lui Iohannis, Bănilă susținea că se va gândi dacă va demisiona sau nu și că „va culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate”.

Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient. (Felix Bănilă)

Proaspătul demisionar este convins că nu a eșuat în îndeplinirea atribuțiilor în calitatea de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar „speța Caracal nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi”.

Demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune. (Felix Bănilă)

El a mai explicat că activitatea DIICOT nu se rezumă doar la cazul „Caracal” și că demisia este un preț pe care trebuie să-l plătească în mod injust.

Bănilă a mai susținut că nu poate accepta ca DIICOT să fie „ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară”.

Parcă plângându-și de milă, Bănilă a mai declarat că dacă ar rămâne în funcție, ar risca să antreneze Direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru el și nici pentru DIICOT.

Mai mult, își dorește ca gestul demisiei sale să nu deschidă calea unor acțiuni similare din partea colegilor, fapt ce ar avea consecințe iremediabile independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special.

Pe 30 septembrie, președintele Iohannis a declarat că este revoltator felul în care unele instituţii publice au reacţionat și în ceea ce privește crima de la Caracal dar şi cazul de la Dâmboviţa.

Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente prin care posibili infractori sunt trataţi cu mânuși iar victimele sunt tratate cu duritate și agresivitate. Această situație este generată în primul rând de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca scop salvarea infractorilor. (Klaus Iohannis)

Iohannis a mai spus că DIICOT ar fi trebuit să aducă un plus de credibilitate în cazul Caracal, dar sub conducerea lui Bănilă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o asfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste”, a mai adăugat președintele României în momentul în care a cerut demisia șefului DIICOT.

Pe de altă parte, în momentul în care a demisionat, Bănilă a explicat că DIICOT nu are competențe în ceea ce privește uciderea fetiței din Dâmbovița de către un pedofil olandez.

Deznodământ tragic: O fetiță de 11 ani, dispărută de două zile, a fost găsită moartă. Suspectul este un olandez

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA