Skip to content

Șoferi adolescenți la volanul camioanelor. „Comisia Europeană trebuie să renunțe la această idee”

Șoferi adolescenți la volanul camioanelor

Încurajarea a aproximativ 13.500 de adolescenți să înceapă să conducă camioane ar fi un experiment periculos, aceștia ar mări grupul de șoferi cu cel mai mare risc la volanul vehiculelor care provoacă cele mai multe devastări atunci când sunt implicate în accidente. Citiți mai jos un text scris de Antonio Avenoso, director executiv al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor – ETSC.

Imaginați-vă că sunteți la volanul mașinii pe un drum rural noaptea, cu copiii adormiți în spate. Este puțină ceață, iar vizibilitatea este redusă. Dintr-odată, un camion de 40 de tone vine spre tine din direcția opusă. Pe măsură ce se apropie, doar o linie albă punctată de pe drum te desparte pe tine și familia ta de trecerea în neființă. Pe cine vrei la volanul acelui camion? Un șofer cu câțiva ani de experiență în a conduce în astfel de condiții? Un adolescent ieșit direct de pe băncile școlii?
Citiți și: Vinieta: Noile taxe de autostradă din Austria în 2024

Industria rutieră face lobby pentru adolescenți la volan

Din 2006, Uniunea Europeană a recomandat în mod rezonabil o vârstă minimă de 21 de ani pentru șoferii de camioane și de 24 de ani pentru șoferii de autobuz.

Însă, în ultimii ani, industria transportului rutier a făcut eforturi pentru a reduce aceste minime ca o modalitate ieftină de rezolvare a crizei de recrutare din sector. Oferind condiții mai bune, timpi de conducere și de odihnă mai rezonabili și mai puțin timp departe de casă – angajarea celor foarte tineri este disponibilă.

Lobby-ul în industria rutieră a funcționat. Cu binecuvântarea UE, un număr de state membre au redus vârsta minimă – de obicei la 18 ani pentru șoferii de camioane – atâta timp cât tinerii au absolvit o pregătire profesională suplimentară pe lângă testele practice și teorice necesare.

Dar cireașa de pe tort pentru sectorul transporturilor ar fi dacă toate statele membre ar fi obligate să facă acest lucru, iar adolescenții ar putea conduce camioane pe tot continentul.

Industria vrea să meargă și mai departe și să permită tinerilor de 16 și 17 ani să înceapă să conducă camioane însoțiți, să înceapă să conducă singuri de îndată ce ating vârsta de 18 ani.

În martie anul trecut, Comisia Europeană a cedat presiunii și a publicat o propunere de revizuire a regulilor privind permisele de conducere, care ar impune statelor membre să ofere un program de conducere însoțit care să le permită tinerilor de 17 ani să conducă un camion. Și în decembrie, comisia de transport a Parlamentului European a susținut această mișcare.

Comisia Europeană estimează că 13.500 de tineri de 17 ani ar putea începe să conducă camioane ca urmare. Ai crede că ar exista o bază științifică solidă pentru această modificare propusă. Nu există.

Industria declară că nu ar avea niciun impact asupra siguranței rutiere. Nu a furnizat nicio dovadă sau date care să susțină această opinie.
Citiți și: COMISIA EUROPEANĂ: România, țara cu cele mai distruse drumuri și fruntașă la accidente rutiere

Statisticile despre tinerii șoferi de camioane sunt extrem de îngrijorătoare

Mai rău, nici Comisia Europeană nu a reușit să investigheze în mod corespunzător această chestiune.

Raționamentul modificării prezentate în evaluarea oficială a impactului se bazează pe faptul că o schemă de conducere însoțită pentru șoferii de vehicule în vârstă de 17 ani din Germania a arătat rezultate pozitive pentru siguranța rutieră.

Acest lucru nu este suficient de bun. Meseria unui șofer profesionist de camion este foarte diferită de utilizarea ocazională a mașinii. Și atunci când un camion se răstoarnă, devastarea cauzată poate fi absolut catastrofală.

Un adolescent care a provocat un astfel de accident ar trăi cu consecințele timp de zeci de ani. Familiile victimelor nu vor trece niciodată peste durerea lor.

Sperăm că deputații europeni vor reflecta asupra implicațiilor a ceea ce ar fi un pas serios înapoi pentru siguranța rutieră în Europa. Adolescenți care conduc camioane este o idee care trebuie oprită.

La ETSC ne-am uitat la datele disponibile despre adolescenții șoferi de camioane și este extrem de îngrijorător.

Cercetările efectuate de Asociația Germană de Asigurări (GDV) arată că șoferii de vehicule grele cu vârste între 18-20 de ani au provocat un număr mult mai mare de coliziuni care au dus la vătămări, în raport cu numărul de permise înregistrate pentru acea grupă de vârstă, în comparație cu toate celelalte grupe de vârstă ale șoferilor de vehicule grele.

ETSC a analizat și date din Finlanda și Polonia – alte țări care permit șoferii mai tineri de camioane și arată același lucru.

Un an de conducere însoțită a unui camion este mai bine decât nimic. Dar este puțin probabil să inverseze pagubele cauzate prin creșterea masivă a numărului de șoferi de camioane cu vârsta sub 21 de ani.

Ideea trebuie oprită în loc

Știința arată că lipsa de experiență este doar unul dintre factorii multipli care afectează șoferii tineri. Tinerii suferă schimbări biologice și sociale semnificative între 15 și 25 de ani. Dezvoltarea creierului este continuă în toată această perioadă și nu este completă până în anii douăzeci. În consecință, atunci când tinerii învață să conducă, abilitățile lor cognitive nu sunt încă complet dezvoltate.

Acest lucru le afectează percepția și atitudinea față de risc. Dezvoltarea cognitivă în timpul pubertății poate duce la o instabilitate emoțională mai mare și la un comportament mai asertiv. Astfel, în calitate de utilizatori ai drumurilor, tinerii tind să manifeste comportamente riscante și au o apreciere diminuată a pericolelor cu care se confruntă.

Cercetările biologice arată că, la vârsta de 18 ani, zonele creierului uman responsabile de integrarea informațiilor și controlul impulsurilor sunt încă în curs de dezvoltare.

Încurajarea a încă 13.500 de adolescenți să înceapă să conducă camioane ar fi un experiment vast și periculos. Luna viitoare, sesiunea plenară a Parlamentului European poate decide soarta acestei propuneri.

Sperăm că deputații europeni vor reflecta asupra implicațiilor a ceea ce ar fi un pas serios înapoi pentru siguranța rutieră în Europa. Adolescenți care conduc camioane este o idee care trebuie oprită în loc.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!