Skip to content

Șoferii profesioniști sunt discriminați de Guvernul României. Sportivii și artiștii, nu

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția, într-un comunicat de presă din 16 august 2021, că prin Hotărârea nr. 59/12.08.2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență discriminează șoferii profesioniști în raport cu membrii delegațiilor sportive și artiștii și stafful acestora.

Potrivit acestei hotărâri, membrii delegațiilor sportive precum și artiștii care sosesc în România din țări aflate în zona roșie de risc epidemiologic pentru a participara la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment  sunt exceptați de la măsura carantinei dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

În schimb, șoferii profesioniști intră automat în carantină dacă nu sunt vaccinați sau au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile. Excepție fac doar șoferii care rămân mai puțin de 72 de ore pe teritoriul național și au test RT-PCR sau care sunt în tranzit și părăsesc România în cel mult 24 de ore.

UNTRR susține că a socilitat autorităților române ca șoferii români și străini să fie scutiți de carantină și de la prezentarea unui test RT-PCR sau a unei dovezi de confirmare a vindecării de infecția cu Sars-Cov-2. Măsura ar fi fost benefică pentru evitarea blocajelor la frontiere și respectarea culoarelor verzi din UE.

Din păcate, demersurile UNTRR au rămas fără răspuns, asociația considerând că autoritățile române discriminează o categorie profesională în detrimentul altora care nu aduc aceeași contribuție la economie precum industria transportului rutier.

Pe de altă parte, Departamentul pentru Situații de Urgență a trimis UNTRR o adresă în data de 14 iulie conform căreia șoferii profesioniști intră în carantină „evitându-se discriminarea anumitor categorii profesionale în favoarea altora”. Dar, hotârărea adoptată recent, exact asta face. Discrimnează.

Comisia Europeană a implementat în 2020 culoarele verzi și a îndemnat statele membre să renunțe la restricțiile de călătorie și carantina obligatorie a lucrătorilor din sectorul transporturilor care nu prezintă simptome.

„Astfel, lucrătorii din transporturile rutiere nu ar trebui să fie împiedicați să treacă o frontieră internă pentru a-și îndeplini funcțiile în domeniul transporturilor”, se mai arată în comunicatul UNTRR.

Asociația solicită autorităților române reintroducerea excepțiilor de la măsura carantinei sau prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau prezentării dovezii confirmării vindecării după infecția cu Sars-Cov-2 pentru: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului; și pentru conducătorii auto, care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu.

ANGLIA: Șofer român de TIR, vinovat de uciderea a 39 de migranți ilegali

BELGIA: Patronul unei firme construiește un hotel pentru șoferii săi de TIR

INCONȘTIENȚĂ: Proprietarul unui TIR a lăsat un șofer cu permisul suspendat să-i conducă camionul