Șoșoacă e cerut scuze Rusiei pentru masacrul armatei sovietice împotriva românilor

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat dur după ce senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a cerut iertare Rusiei după ce mai mulți români au comemorat, în fața ambasadei acestui stat, masacrul comis de armata sovietică în 1941 la Fântâna Albă.

„Patrioata absolută, românca totală ce a făcut? Distinsa a cerut iertare Rusiei. De ce? Acolo, cetățenii n-au făcut decât să arboreze o pancartă, să strige ceva în legătură cu ziua – au făcut-o pe 1 aprilie – de 1 aprilie 1941”, a spus CTP la Digi24.

„1 aprilie 1941 este una dintre cele mai sinistre zile din istoria românilor. Pentru că atunci, niște mii de oameni din Bucovina de Nord, după ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, au vrut să plece și să se refugieze din fața NKVD-ului, a comisarilor sovietici și a torționarilor. Au vrut să se refugieze în România.

Și au ajuns în zona asta de graniță, Fântâna Albă, oameni din mai multe sate.După care, sovieticii, ascunși în pădure, au deschis foc de voie. Nu se știe numărul exact al celor uciși, inclusiv femei, bătrâni, copii. Se estimează o cifră de până la 3.000”, a spus jurnalistul.

Soțul lui Șoșoacă, dat afară de la Oltchim pentru absențe nemotivate, a plecat cu echipamentul de serviciu

„Asta au făcut acei cetățeni români. S-au dus la ambasada Rusiei pentru a aminti Uniunii Sovietice, care tot Uniune Sovietică este și astăzi, de crima de atunci. Și această lupă în blană de oaie cu sânge tricolor cere iertare Rusiei, domne! „Vreau să îmi cer iertare ca senator pentru jgnirile aduse”. Care jigniri? Amintești ce s-a întâmplat la Fântâna Albă… Ce jignire este asta?”, a răbufnit CTP.

El a mai spus că Șoșoacă a fost singurul senator care a cerut iertare Rusiei. „Doamna asta, care jar mănâncă când vine vorba de români, acum își cere scuze Rusiei. Pentru ce? Pentru că niște oameni, n-au jignit pe nimeni, au amintit un genocid. O crimă în masă, care s-a produs atunci la Fântîna Albă, de către Uniunea Sovietică”, a mai explicat jurnalistul.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941 în Bucovina de Nord când între 2000 și 4000 de români au fost uciși de către trupele sovietice când încercau să treacă granița din URSS în România, plecând din calea bolșevicilor și încercând să se reunească cu familia.

Deși, potrivit unor date, nu au fost omorâți mai mult de 48 de civili, martorii locali au povestit despre un număr de victime mult mai mare, susținând că supraviețuitorii au fost torturați, executați sau îngropați de vii în morminte. Alți supraviețuitori au fost luați pentru a fi torturați și uciși de către NKVD, poliția secretă sovietică.

La începutul anului 1941, NKVD a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniței în România. Drept urmare, la 1 aprilie, 1941 un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în față un steag alb și însemne religioase (icoane, prapuri și cruci din cetină), a format o coloană pașnică de peste 3.000 de persoane, și s-a îndreptat spre noua graniță sovieto-română.

În poiana Varnița, la circa trei km de granița română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supraviețuitorii au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia, potrivit profesorului specializat în istorie recentă Lavinia Betea.

După masacru, răniții au fost legați de cozile cailor și târâți până la cinci gropi comune săpate dinainte unde au fost îngropați, unii fiind în viață încă: bătrâni, femei, copii, sugari. Vii, morți sau muribunzi. Două zile și două nopți s-a mișcat pământul în acele gropi până toți și-au dat duhul, scria Gabriel Gherasim în articolul „Românii bucovineni sub cizma străină”.

Câțiva, „mai norocoși”, au fost arestați de NKVD din Hliboca (Adâncata) și, după torturi înfiorătoare, au fost duși în cimitirul evreiesc din acel orășel și aruncați de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat și s-a stins var.

Pentru aceste acte oribile ale armatei sovietice, patrioata Șoșoacă a cerut scuze Rusiei!

CTP: Şoşoacă urmăreşte să atragă capital politic din partea oamenilor cu minte puţină

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!