Bătaia e ruptă din Raiul lui Șoșoacă! Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă a fost singurul senator care s-a opus înăspririi pedepselor pentru cei care-și maltratează copiii. Votul a avut loc pe 25 iunie 2024. Tot atunci, Senatul a anunțat că locul acesteia în parlament va deveni vacant după ce a devenit europarlamentar.
Pentru modificarea articolului 197 din Codul Penal au votat 106 senatori, 30 lipsind de la ședință. Plină de sine, Șoșoacă a spus NU proiectului legislativ de modificare a codului penal. Susținătoare a familiei tradiționale, ea a declarat de nenumărate ori că este specializată în dreptul familiei și a lucrat cu copii.
În 2000, articolul de lege care reglementa relele tratamente aplicate minorului prevedea o pedeapsă cuprinsă între 3 și 15 ani pentru „punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de către orice persoană căreia minorul i-a fost încredințat spre creștere și educare”.
►►► Șoșoacă e cerut scuze Rusiei pentru masacrul armatei sovietice împotriva românilor
În Cod Penal din 2009, pedeapsa a fost redusă, parlamentarii votând pentru o pedeapsă cuprinsă între 3 și 7 ani. Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, această micșorare a pedepsei putea fi justificată prin faptul că în cazul abuzului unui copil poate exista un concurs de infracțiuni și astfel agresorul putea primi câte o treime în plus la pedeapsă pentru fiecare dintre fapte.
Lovirile și alte violențe, vătămarea corporală, lipsirea de libertate, supunerea la tortură, izolarea, lipsirea de somn, alungarea din locuință, lipsa hranei și hainelor, neachiziționarea de medicamente necesare, neîncălzirea încăperii în timpul iernii sunt doar câteva dintre acțiunile considerate ca fiind rele tratamente aplicate minorului.
În 2023 erau în lucru 1690 de dosare pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului. Doar nouă persoane au fost arestate preventiv. Au fost soluționate 358 dosare, doar 16 dintre acestea fiind finalizate cu rechizitoriu. Asta înseamnă că numai 4% dintre părinții sau tutorii agresori ajung să fie trimiși în judecată.
►►► De ce lovim copiii? Realitatea din România, în cifre
Și românii din diaspora obișnuiesc să-și altoiască zdravăn copiii, chiar dacă știu că legea în acele țări este drastică. Autoritatea Națională pentru protecția Drepturilor Copilului și Adopție a primit în 2022 nu mai puțin de 284 de cazuri de la autorități străine care solicitau monitorizarea copiilor care au revenit în România și care fuseseră în evidența autorităților de peste hotare pentru pentru rele tratamente, neglijență, absenteism școlar sau situație de dificultate.
Nu este prima dată când Șoșoacă se opune unei legi legate de protecția copiilor. În 2023, ea susținea că înființarea Observatorului Național al Copilului, un sistem informatic gestionat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, reprezintă un grav pericol.
Acesta făcea parte din Legea prevenirii separării copilului de familie considerată de Autoritate un proiect deosebit de important pentru toate familiile care se află în situații dificile sau provin din medii vulnerabile. Observatorul modifica modul de finanțare a serviciilor sociale pentru copiil, autoritățile locale urmând să primească bani de la bugetul de stat numai în funcție de numărul copiilor înscriși în acest sistem.
►►► Două angajate ale unei creșe, date afară. Puneau copiii să se spele cu apă din WC
Nicolae Ciucă, Alina Gorghiu, în prezent ministrul Justiției, și Gabriel Andronache sunt cei trei parlamentari PNL care au inițiat un proiect de lege pentru modificarea articolului 197. Acest proiect, căruia i s-a opus Șoșoacă, SOS România, prevede pedepse mai mari pentru părinții sau persoanele care îngrijesc copii și care îi maltratează.
„Alin 1. Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice sau psihice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de către orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. Fapta prevăzută la alin. 1 săvârșită de către părinți sau de către orice persoană în grija căreia se află minorul, dacă aceștia se aflau sub influența substanțelor psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”
Motivul pentru care cei trei au avut această inițiativă este că „în 2009, prin adoptarea noului cod penal, pedepasa pentru rele tratamente aplicate minorului a scăzut de la 15 la 7 ani urmărindu-se prioritizrea intervențiilor de natură civilă asupra celor care maltratează copii și mai puțin aplicarea unor pedepse dure pentru aceste situații. Optica legiuitorului nu a fost confirmată în viața reală unde formele de abuz asupra copiilor s-au diversificat și a crescut gradul de pericol social”.
►►► Delirul lui Șoșoacă, mucenicia în direct și Noul Canaan, România
Doi dintre inițiatori erau însă printre cei cu optică deformată atunci. Gabriel Andronache este deputat de Brașov din 2008 și era secretarul Comisiei Juridice. A fost ales pe listele PD-L și din 2013 e la PNL. Alina Gorghiu a fost deputat PNL din 2008 până în 2016 și de atunci senator. În acea perioadă, Ciucă mânuia o brigadă de infanterie mecanizată.
Este foarte important că acești parlamentari recunosc lipsurile sistemului de asistență socială care nu este bine organizat pentru identificarea cazurilor de copii vulnerabili și este aproape incapabil în prevenirea agravării situațiilor. Articolul 197 „Relele tratamente aplicate aplicate minorului”, așa cum a fost votat pe 25 iunie, nu mai dă posibilitatea condamnării agresorilor la pedepse cu supendare. Asta, pentru că limita minimă a pedepsei a fost mărită la cinci ani. Consiliul Superior al Magistraturii a atras totuși atenția asupra faptului că pot exista cazuri în care abuzul să se fi întâmplat o singură dată, părintele sau tutorele să nu fi avut probleme cu legea penală și să fi avut grijă de copil. În aceste cazuri, apreciază Consiliul. pedepsirea agresorului nu ar fi în interesul copilului.