Studiu ADN: Rușii sunt originari din Bangladesh și estul Indiei. O enigmă germană

Studiu ADN: Rușii sunt originari din Bangladesh și estul Indiei. O enigmă germană

Rușii sunt cei mai mari dăunători din lume. Omniprezenți, ei invadează casele oamenilor, prosperă în mizerie și este greu să scapi de ei. Originea și modul în care acest dăunător a evoluat și s-a răspândit au fost necunoscute până de curând. Studii recente arată că originea rușilor este undeva în Bangladesh și estul Indiei, dar unii dintre ei pot proveni chiar din Africa.

Prima oară, acești invadatori au atras atenția în Europa de Est, în depozitele de alimente ale armatelor participante la Războiul de Șapte Ani (1756-1763), considerat de Winston Churchill ca fiind primul război mondial. Principalele părți beligerante au fost: Prusia, Imperiul Britanic, pe de-o parte, și Austria, Franța și Imperiul Rus, de cealaltă.

Blattella germanica, cum este în prezent cunoscut acest dăunător, a fost numit de prusaci „gândacul rusesc”, iar de ruși, „gândacul prusac”, scrie The Guardian. Numele oficial i-a rămas gândacul german, dar românii îl știu ca gândacul de bucătărie sau „rus”.

În 1767, biologul suedez Carl Linnaeus a clasificat și numit specia Blatta germanica, denumire care înseamnă “care evită lumina” și “germanica” pentru că exemplarele au fost colectate în Germania. Mai târziu, genul a fost schimbat în Blattella pentru a grupa varietățile mai mici de gândaci. Oamenii de știință au descoperit ulterior specii înrudite în Africa și Asia, sugerând că gândacul german, „rușii”, ar fi putut evolua inițial în aceste regiuni înainte de a se răspândi la nivel global.

Recent, folosind secvențierea ADN-ului, cercetătorii au studiat „rușii” și au urmărit originile sale în estul Indiei și Bangladesh unde există o specie similară. Studiile au arătat că aceste două specii s-au despărțit în urmă cu aproape 2.100 de ani. Specia din Asia s-a adaptat să trăiască alături de oameni după ce habitatul lor natural a fost defrișat și au devenit ulterior dependenți de aceștia. Cum s-au răspândit în întreaga lume?

Gândacul german a migrat prima oară din Asia, din zona Golfului Bengal, în urmă cu aproximativ 1.200 de ani. „Rușii” s-au îndreptat spre vest cel mai probabil fiind aduși de comercianții arabi și armatele cu ajutorul comercianților și armatelor califatelor Omeiad și Abbasid, a căror stăpânire se întindea din estul Asiei până în Spania. A doua migrație a avut loc în urmă cu 390 de ani când „rușii” s-au îndreptat spre est, ajungând în Indonezia prin intermediul companiilor comerciale europene.
Muștele pot contamina mâncarea cu bacterii mult mai periculoase decât se credea anterior

Gândacul german a ajuns în Europa acum aproximativ 270 de ani, potrivit înregistrărilor istorice din timpul Războiului de Șapte Ani. De aici, s-a răspândit în restul lumii acum aproximativ 120 de ani, o expansiune globală confirmată de înregistrările istorice din diverse țări. Comerțul global a facilitat această răspândire, populațiile mai înrudite fiind găsite în țările cu legături culturale, mai degrabă decât în țările apropiate geografic.

Oamenii nu agreează gândacii, astfel că supraviețuirea lor depinde de capacitatea de a rămâne ascunși. „Rușii” au evoluat pentru a deveni nocturni și a evita spațiile deschise. Deși și-a păstrat aripile, a încetat să mai zboare. Sunt notorii pentru abilitatea lor de a dezvolta rapid rezistență la multe dintre insecticidele utilizate în spray-uri. Rezistența poate apărea în câțiva ani, ceea ce face dificilă găsirea de noi ingrediente active, având în vedere costurile mari de descoperire, teste de siguranță și înregistrare.
Avertizare de călătorie: Risc de contractare a virusului West Nile în perioada de vară

Momelile pentru gândaci erau ieftine și eficiente când au fost introduse în anii ’80, dar au devenit rapid mai puțin eficiente împotriva gândacilor germani. Acestea foloseau zaharuri pentru a atrage gândacii, dar insectele care preferau alte gusturi supraviețuiau și se reproduceau.

Cercetătorii caută să înțeleagă cum apare rezistența „rușilor” pentru ca oamenii să evite a fi invadați de aceștia. Cum aceștia evoluează continuu, lupta împotriva lor va fi una de durată. Cercetătorii de la Universitatea Purdue din Indiana, Statele Unite, au petrecut șase luni încercând să elimine gândacii germani în trei clădiri de apartamente mizere din Illinois și Indiana. Gândacii au devenit mai greu de ucis și ar putea fi în curând „aproape imposibil” de controlat numai folosind pesticide, potrivit unui studiu finanțat de Departamentul pentru locuințe din Statele Unite.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!