Un raport din februarie al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS) a avertizat că violența bandelor este în creștere în întreaga Uniune Europeană, un fenomen legat de „cobcurența tot mai mare între grupările criminale rivale”.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare tendințe este recrutarea minorilor în grupări de crimă organizată și terorism, fapt care a determinat recent țări precum Suedia să adopte legislație care permite interceptarea convorbirilor copiilor sub 15 ani, în încercarea de a opri un val de atentate cu bombă. Au existat cel puțin 36 de la începutul anului 2025, potrivit Euronews.
Conform celor mai recente date Eurostat, 10% dintre cetățenii UE au raportat că au experimentat infracțiuni, acte de violență sau vandalism în zona lor locală, procentul crescând la 12,3% în rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie.
Aproape 7.000 de copii și tineri români comit anual infracțiuni în Germania
„Deși Europa rămâne unul dintre continentele cel mai puțin afectate de crima organizată, se preconizează că rețelele criminale își vor extinde prezența globală, vor deveni mai fluide și digitalizate și, astfel, mai deschise diversității și competiției”, se arată în raport. Acest lucru ar putea duce, la rândul său, la o creștere a violenței asociate crimei organizate.

În general, cele mai ridicate rate de raportare a violenței locale, a infracțiunilor sau a vandalismului au fost înregistrate în Grecia (20,9%), Țările de Jos (16,7%), Bulgaria (15,6%), Franța (14,7%), Spania (13,6%) și Belgia (12,5%).
Grecia, în special, a cunoscut o creștere a violenței între suporterii de fotbal în ultimii ani, ceea ce a dus la închiderea prelungită a stadioanelor și la implementarea unor măsuri mai stricte privind regulamentele cluburilor de suporteri și biletele.
La polul opus, Croația, Lituania, Polonia, Slovacia și Estonia au fost identificate drept cele mai sigure țări, raportând rate locale de criminalitate sub 5%.