SUA au decis, pe 20 noiembrie, să-și închidă ambasada de la Kiev și avertizează asupra unui atac aerian de proporții. Decizia a fost luată la numai o zi după ce Ucraina a utilizat rachete balistice fabricate în SUA pentru a lovi pentru prima dată teritoriul Rusiei.
Ambasada Statelor Unite din Kiev a emis miercuri dimineață un avertisment urgent, indicând că Rusia ar putea lansa “un atac aerian semnificativ”, închizând ambasada și cerând angajaților să rămână adăpostiți pe loc.
Alerta aeriană este o realitate zilnică în Ucraina, iar capitala este frecvent vizată de atacuri cu drone și rachete, însă ambasada emite rar un astfel de avertisment specific sau se închide. Kremlinul a avertizat de mult timp că astfel de atacuri vor fi considerate o escaladare și a promis marți că va răspunde.
„Vom trata acest lucru ca o fază nouă a războiului occidental împotriva Rusiei. Și vom reacționa în consecință”, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă.
Trump l-a pus pe drumuri pe Anthony Blinken. Urgența: Ucraina!
În mesajul său de miercuri, Ambasada SUA a spus că a „recepționat informații specifice” despre un posibil atac, dar nu a oferit detalii și a recomandat americanilor să fie foarte atenți la alertele de raid aerian, scrie New York Times.
Puțin înainte de ora 14:00, autoritățile ucrainene au avertizat despre un posibil atac cu rachete balistice și le-au cerut kievenilor să caute adăpost. Pe măsură ce locuitorii se grăbeau să ajungă la adăposturi, agenția de informații militare a Ucrainei a emis o declarație sugerând că Rusia ar încerca să creeze panică răspândind zvonuri despre amploarea unui posibil atac.
Rusia a lansat numeroase atacuri letale asupra Ucrainei săptămâna aceasta, inclusiv unul de amploare, duminică, în care au murit cel puțin nouă persoane. În aceeași zi, o rachetă a lovit o clădire rezidențială din orașul Sumî, aproape de granița cu Rusia, ucigând zece persoane. Apoi, un atac asupra orașului-port Odesa a dus la decesul a 11 persoane, iar un altul în noaptea de luni, tot în regiunea Sumî, a omorât alți 11. Zeci de persoane au fost rănite în atacuri.
În noaptea de 19 spre 20 noiembrie, un atac cu drone au vizat întreg teritoriul Ucrainei. Forțele sale aeriene au declarat astăzi că au distrus 56 de drone înainte de prânz, mai precizează sursa citată.
Mii de soldați au fugit de pe frontul din Ucraina. „Singura cale de ieșire este să mori sau să fii grav rănit”
O explozie a avut loc în Kiev înainte de ora opt dimineața, când echipele de apărare aeriană au interceptat o dronă, potrivit oficialilor ucraineni, care au spus că resturile căzute au aprins un incendiu într-o clădire rezidențială cu mai multe etaje. Nu au existat informații despre victime.
Astfel de atacuri cu drone au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele săptămâni. În cele 1.000 de zile de război, Moscova a trimis la Kiev mai mult de 2.500 de rachete și drone, potrivit datelor colectate de administrația militară. Aproape jumătate dintre atacuri au avut loc în acest an.
De la începutul războiului, au avut loc aproximativ 1.370 de alerte în Kiev, potrivit oficialilor locali. Durata totală a acestora a fost de mai mult de 1.550 de ore, ceea ce înseamnă că, dacă locuitorii ar fi petrecut fiecare oră din fiecare alertă într-un adăpost, ar fi stat mai mult de două luni în buncăre.
Mulți oameni caută adăpost în stațiile de metrou, subsoluri sau parcări subterane. Adesea, avertizarea vine cu puțin timp îaninte de atac, doar câteva minute. Multe dintre atacurile rusești de amploare includ o combinație de drone, rachete de croazieră și rachete balistice menite să copleșească apărarea aeriană ucraineană.
Și Moscova, și Kievul par să își intensifice atacurile înainte de inaugurarea președintelui ales Donald Trump în ianuarie. Acesta a spus că vrea să aducă un sfârșit rapid războiului din Ucraina, dar nu a precizat cum, ceea ce a dus la speculații cu privire la dacă va menține același nivel de sprijin militar oferit Ucrainei în cadrul administrației Biden.
Un criminal rus eliberat pentru a lupta în Ucraina a ucis iar. Din nou liber, pe front
Zelenski crede că singura cale de a forța Moscova să accepte negocieri de pace este prin forță și consolidarea poziției Ucrainei pe câmpul de luptă cu ajutorul aliaților săi. „Putin este mai slab decât Statele Unite ale Americii, iar Trump este mult mai puternic decât Putin”, a declarat preșseintele ucrainean la o televiziune americană.
Decizia lui Biden de a permite Ucrainei să folosească rachetele balistice fabricate în SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei a fost o schimbare majoră în politica SUA. Ucraina ceruse permisiunea de a le folosi de luni de zile, spunând că are nevoie de pentru a lovi mașinăria de război rusă. Armamentul, cunoscut sub numele de Army Tactical Missile System (ATACMS), poate ajunge mai adânc în Rusia decât orice altă rachetă ucraineană.
Ucraina dezvoltă însă și propriile sale arme cu rază lungă, Zelenski declarând că țara sa va produce cel puțin 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune anul viitor.