Subvenții de 10.000 și 20.000 de euro pentru fermierii români, avizate de Comisia pentru Agricultură

Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a avizat favorabil pe 24 august 2020  proiectul de lege privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier şi 20.000 de euro/an/fermier. Anterior, proiectul a de lege a fost adoptat de Senatul României, dar Camera Deputaților este for decizional.

potrivit unui comunicat de presă al unui deputat, producătorii pot beneficia de o subvenţie, practic o primă de comercializare, de 200 de euro/tonă de produs comercializat pentru a fi industrializat şi 100 de euro/tonă de produs agricol comercializat adus pe piaţă.

Este un sprijin pentru producătorii agricoli români, legea fiind benefică pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti, a susținut deputatul Ion Ștefan, unul dintre inițiatorii legii.

„Legea primei de comercializare va stimula intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul commercial fiscalizat. Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute numai în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică. De prima de comercializare pot beneficia şi producătorii de struguri!”, a mai explicat Ion Ștefan în declarația de presă.

El a mai explicat că măsura adresată va avea un impact bugetar pozitiv, astfel că pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale:
– TVA încasat chiar înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei;
– impozit pe profit mai mare de la procesatori;
– impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor.

De aceste subvenţii beneficiază persoanele fizice şi juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderi familiale/întreprinderi individuale din România care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– deţin în proprietate sau în arendă suprafeţe de teren agricol, luciu de apă sau construcţii destinate producţiei agricole pe teritoriul României;

– posedă atestat de producător emis de autorităţile române; comercializează pe piaţă produsele agricole primare din producţia proprie;

– dovedesc comercializarea produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător.

Prima de comercializare se acordă la cerere, însoţită de următoarele documente:
a) adeverinţa în original care să ateste conform înscrisurilor de la registrul agricol suprafaţa de teren cultivată, suprafaţa de amenajări specifice destinate cultivării, suprafaţa de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deţinut de către solicitant;
b) atestatul de producător vizat la zi;
c) dovada comercializării produselor agricole primare.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciu de apă sau ferma.

Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii. Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 de euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unităţi de procesare şi nu poate depăşi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 de euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăşi 10.000 de euro anual pe beneficiar.

Fondurile pentru plata primei de comercializare provin din bugetul de stat. Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la adoptarea acestui proiect de lege și urmează să-l dezbată.

Un candidat la alegerile locale a lăsat Timișoara pentru satul natal: Mă întorc acasă pentru a scoate comuna din izolare și sărăcie

Germania, ministrul Agriculturii: „Carnea este prea ieftină. Acest lucru nu mai este acceptabil”

Fața obscură a agriculturii italiene: Românii, printre muncitorii exploatați și prost plătiți

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA