Skip to content

Sute de persoane înșelate pe platforme frauduloase de investiții. Procurorii germani au reținut și un român

Platforme frauduloase de investiții

Parchetul General din lendul german Baden-Württemberg a adus acuzații împotriva a trei suspecți pentru implicarea lor într-o fraudă de milioane de euro. Cei doi bărbați, în vârstă de 40 și 53 de ani, și o femeie de 41 de ani sunt acuzați de complicitate la fraudă în bandă organizată, a anunțat miercuri autoritatea din Karlsruhe. Aceștia ar fi sprijinit funcționarea mai multor platforme cibernetice frauduloase, prin intermediul cărora 820 de victime au fost păcălite să plătească sume mari de bani, prejudiciul total depășind cinci milioane de euro.

Platforme frauduloase de investiții – Modul de operare

Frauda, care este răspândită de ani de zile, urmează aproape întotdeauna același tipar: prin anunțuri înșelătoare, clienții de bună-credință sunt atrași pe o platformă de investiții falsă, care promite randamente ridicate. Odată ce aceștia își introduc datele, sunt contactați de centre de apeluri operate profesional.

Bandele de escroci internaționali îi conving pe clienți să facă o primă investiție mică, de aproximativ 250 de euro. După aceasta, platforma falsă arată câștiguri care cresc rapid, încercând astfel să convingă victimele să facă depuneri din ce în ce mai mari. Însă, câștigurile fictive nu sunt niciodată plătite. Autoritatea de Supraveghere Financiară din Germania, Bafin, avertizează în mod regulat împotriva unor astfel de oferte.
►►► Atenție la facturile false din e-mail! Puteți fi victima unei fraude

Complici internaționali și dificultăți în investigare

Escrocii folosesc deseori o diviziune internațională a muncii, ceea ce face ca depistarea lor să fie extrem de dificilă. Cei trei acuzați în acest caz sunt suspectați că au înființat mai multe firme fantomă și au deschis și gestionat conturi bancare pe numele lor. În aceste conturi au fost transferate sume mari de bani provenite din fraudele de pe platformele de investiții false.

„Lovitură neînsemnată” împotriva fraudei organizate

O femeie de 41 de ani din Freiburg este în arest preventiv din luna mai, de la momentul arestării. Un bărbat de 53 de ani, originar din România, a fost extrădat în Germania pentru un alt proces și se află, de asemenea, în arest preventiv. Anchetatorii au descris aceste arestări drept o „lovitură neînsemnată” împotriva platformelor de fraudă.
►►► ATAC INFORMATIC: Ce trebuie să faci dacă ai primit un e-mail de amenințare

Investigațiile au fost conduse de centrul de combatere a criminalității cibernetice din cadrul Parchetului General din Baden-Württemberg, în colaborare cu poliția din Offenburg. Decizia privind admiterea acuzațiilor va fi luată de Tribunalul Regional din Mannheim, informează publicația germană Der Spiegel.

Pe rețelele de socializare fraudatorii au utilizat filmulețe deep-fake cu imaginile lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Mugur Isărescu, Sorin Grindeanu, Delia sau Andreea Esca pentru a convinge potențialele victime să facă investiții pe platformele false.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!