Skip to content

Sute de tinere din Africa, recrutate să asambleze drone iraniene în Rusia. Acuzații de trafic de persoane

Sute de tinere din Africa, puse să asambleze drone iraniene în Rusia. Acuzații de trafic de persoane

O investigație a Associated Press scoate la iveală cum, sub diferite pretexte, sute de tinere din Africa, dar și din Asia sunt ademenite să lucreze în Rusia la asamblat drone iraniene. Li s-a promis că vor studia, dar odată ajunse acolo, au fost puse să muncească sub pază și nu au primit salariile promise. Ceea ce, din punctul de vedere al unui înalt oficial ONU, înseamnă trafic de persoane.

Aproximativ 200 de femei cu vârste între 18 și 22 de ani din diverse părți ale Africii au fost recrutate pentru a lucra într-o fabrică alături de elevi ruși de la școli profesionale unde asamblează mii de drone iraniene care urmează să fie lansate în Ucraina.
►►► Președintele Zelenski a prezentat „Planul de Victorie” împotriva Rusiei

Fabrica se află în Republica Tatarstan a Federației Ruse în Zona Economică Specială Alabuga, situată la aproximativ 1.000 de kilometri est de Moscova. Printre puținele țări europene în care firma caută candidate se numără: Moldova, Belarus sau Armenia.

În interviuri cu Associated Press, unele dintre femei au declarat că au fost induse în eroare, fiind convinse că va fi un program de muncă și studiu. Ele au explicat că orele de lucru erau lungi și sub supraveghere constantă. Promisiunile legate de salariile și domeniile de studiu au fost încălcate și, în plus, au lucrat cu substanțe chimice corozive care le-au distrus pielea.

Rusia și Iranul au semnat un contract de 1,7 miliarde de dolari în 2022, după invadarea Ucrainei. Moscova a început să lanseze drone importate din Iran mai târziu în acel an, iar imaginile din satelit arată că fabrica de la Alabuga s-a extins rapid.

Acum, este principala fabrică din Rusia pentru producerea dronelor explozive unidirecționale și intenționează să asambleze anual 6.000 până în 2025, conform documentelor interne și Institutului pentru Știință și Securitate Internațională din Washington văzute de Associated Press.

În fața unui deficit de forță de muncă cauzat de război în Rusia, Alabuga a recrutat din țări africane precum Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone și Nigeria, dar și din Sri Lanka. Campania de recrutare se extinde și în alte părți ale Asiei, precum și în America Latină.
►►► Gâlceavă diplomatică Mali – Ucraina. Kievul, acuzat că susține rebeli afiliați Al-Qaeda

Aproximativ 90% dintre femeile străine sunt recrutate printr-o campanie numită „Alabuga Start”, conform lui David Albright, fost inspector de arme al ONU, care lucrează acum la Institutul pentru Știință și Securitate Internațională.

Documentele arată că femeile, în mare parte, asamblează dronele, folosesc substanțe chimice și le vopsesc. AP a aflat că unele femei au încercat să plece, dar au fost descurajate de conducere să facă acest lucru.

Muncitoarele împart dormitoare și bucătării care sunt păzite non-stop, conform postărilor de pe rețelele sociale ale Alabuga. Străinii primesc cartele SIM locale la sosire, dar nu pot aduce telefoane în fabrică. Nu au echipament de protecție, iar substanțele chimice le distrug fața.

Deși una dintre a declarat că îi place să lucreze la Alabuga pentru că era bine plătită și îi plăcea să experimenteze o cultură și oameni diferiți, majoritatea muncitoarelor intervievate de Associated Press au fost nemulțumite de salarii. Inițial li s-a promis 700 de dolari pe lună, dar primeau 500.

Schimburile în fabrică țin până la 12 ore, cu zile libere neplanificate, dar unele au sugerat că ar putea tolera acest lucru dacă ar putea trimite bani acasă. Organizațiile pentru drepturile omului au declarat pentru sursa citată că nu știau ce se întâmplă la fabrică.

Acțiunile Rusiei „ar putea îndeplini criteriile de trafic de persoane dacă recrutarea este frauduloasă și scopul este exploatarea,” a declarat Ravina Shamdasani, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, menționând că Moscova este parte a Convenției ONU împotriva criminalității organizate transnaționale.

Betty Amongi, ministrul pentru Gen, Muncă și Dezvoltare Socială din Uganda, a declarat pentru AP că ministerul său a ridicat preocupări cu ambasada sa din Moscova legate de recrutare, în special în privința vârstei femeilor, deoarece „lucrătoarele migrante sunt categoria cea mai vulnerabilă.” Pagina de Facebook a Alabuga a declarat că 46 de femei din Uganda erau la complex, deși Amongi spusese că nu erau.

Sprijinită de recruții de la Alabuga, Rusia și-a mărit considerabil numărul de drone pe care le poate lansa asupra Ucrainei. Aproape 4.000 de drone au fost lansate asupra Ucrainei de la începutul războiului în februarie 2022 până în 2023, conform Institutului pentru Știință și Securitate Internațională. În primele șapte luni ale acestui an, Rusia a lansat aproape dublu.
►►► Zelenski: „Rusia încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”

Campania de recrutare „Alabuga Start” se bazează pe o campanie robustă pe rețelele sociale, cu videoclipuri atent editate care prezintă femei africane zâmbitoare curățând podele, dirijând macarale sau vizitând locuri culturale din Tatarstan. Aceste videoclipuri nu menționează rolul fabricii în producția de drone a Rusiei.

Programul a fost promovat de ministerele educației din Uganda și Etiopia, precum și în mass-media africană unde este prezentat ca o oportunitate de a câștiga bani și de a învăța noi abilități. Deși inițial a fost promovat ca un program de muncă și studiu, postările mai recente ale „Alabuga Start” menționează că „NU este un program educațional”.

Așa cum menționau cei de la Associated Press, la o simplă căutare pe site-ul firmei, atrage atenția faptul că sunt recrutate doar femei cu vârsta între 18 și 22 de ani, fără boli cronice. Ele trebuie să aibă cel puțin nouă clase, ceea ce corespunde cu școala secundară din sistemul rus de educație. De la îndeplinirea tuturor criteriilor, trec două luni până la sosirea în Rusia, iar semnarea contractului va avea loc în termen de o lună de la sosirea în Rusia.

Pe site, Alabuga Start World se prezintă ca o oportunitate unică pentru tineri talentați din întreaga lume de a-și construi o carieră și de a-și schimba viața în bine. Totul se desfășoară în cea mai de succes zonă economică specială din Rusia, Alabuga, unde companiile  sunt scutite de plata impozitelor pe proprietate, teren și transport, iar impozitul pe venit este de doar 2%. Echipamentele importate și utilizate pe teritoriul „Alabuga” sunt scutite de taxe vamale și TVA.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!