Skip to content

Tăieri record de păduri în perioada stării de urgență!

Aproape 15.500 de persoane au semnat până în 2 aprilie 2020  campania „Suspendați exploatarea pădurii și vânătoarea pe durata stării de urgență generată de Covid-19” demarată de Agent Green:

„Domnule Orban, lăsați pădurea să respire și să ne ofere mai mult oxigen pe durata stării de urgență generată de Covid-19.

Suspendați exploatarea forestieră și vânătoarea. Oferiți câte un metru cub de lemn de foc gratuit gospodăriilor care se pot încălzi doar din această sursă.

De ce este important?

Săptămâna trecută s-a înregistrat un nivel record de exploatare a pădurii. S-au efectuat oficial 79.965 de transporturi.

Și tot oficial, din Inventarul Forestier Național, se știe că pe lângă fiecare arbore doborât legal, un altul cade tăiat ilegal.

Începând cu 23 martie, Garda Forestieră și cea de Mediu lucrează eminamente online. Deci hoții de lemne și braconierii nu mai sunt deranjați de nimeni.

Marile fabrici de procesare a lemnului din Sebeș, Rădăuți, Brașov sau Curtea de Argeș profită de situație și lucrează la mare capacitate fără să aducă un plus de valoare pentru România.

Nevoia lor de lemn este atât de mare încât lemnul tăiat în România nu le mai este de ajuns. Acum se invocă doborâturi de vânt și nevoia de a curăța pădurea pentru a se tăia chiar și mult și pentru a satisface nevoile acestor mega-fabrici..

În schimb, milioane de români îngheață în case pentru că nu mai au bani nici măcar pentru lemnul de foc.

Ei fac frigul și sunt mai expuși la viruși și la răspândirea acestora.

Nicio mare firmă străină de procesare nu s-a oferit până acum să îi ajute deoarece ei toacă tot lemnul în uriașele lor abatoare de păduri. Aproape totul este pentru export.

Ajutați-i dumneavoastră pe cei care depind de lemn să își încălzească casele și asigurați-le câte un metru cub de lemn per gospodărie pentru a depăși iarna care este pe cale să se încheie.

Nu în ultimul rând, se știe că poluarea slăbește sistemul imunitar și vulnerabilizează cetățenii în fața coronavirus și a bolii generate de acesta.

Pădurea este singura sursă de purificare a aerului și de oxigen în această perioadă. Nu vă cer deloc prea mult atunci când vă rog frumos să luați decizia de a lăsa pădurea în pace măcar pe durata stării e urgență.”

Un exemplu că în pădure se lucrează la greu în ciuda pandemiei este și faptul că mai multe păduri primare de pe raza Ocolului Silvic Nera cu vârsta medie între 180 – 230 de ani și cu exemplare de arbori monumentali răsăriți încă de pe vremea lui Mihai Viteazul au fost pregătite de Romsilva pentru a fi tăiate.

Această pădure va dispărea

„Cerem intervenția imediată a ministrului Costel Alexe pentru a stopa tăierile și pentru a proteja strict aceste comori situată în U.P. V – Putna, parcelele 74 A, 75A. 129C, 98 A, precum și parcelele rămase intact încă în jurul acestora”, se arată într-un comunicat Agent Green.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!