Skip to content

Tânăr de 22 de ani, arestat pentru punerea la vânzare online a 12 miliarde de nume de utilizatori şi parole furate

Poliţia olandeză a anunţat vineri, 17 ianuarie, arestarea, în cadrul unei operațiuni internaționale, a unui tânăr de 22 de ani sub suspiciunea că a pus în vânzare online aproximativ 12 miliarde de nume de utilizatori şi parole furate, transmite EFE.

Cei interesaţi de parole puteau descărca informaţia contracost de pe platforma weleakinfo.com, a specificat poliţia într-un comunicat.

Tânărul a fost arestat miercuri, 16 ianurie, fiind bănuit că ar fi „jucat un rol de facilitare în ce priveşte infracţiunea informatică”. La anchetă au colaborat echipe specializate în delincvenţa cibernetică din National Crime Agency (Regatul Unit), FBI (SUA) şi Bundeskriminalamt (Germania).

După reţinere, poliţiştii au efectuat percheziţii la două adrese din oraşul olandez Arnhem şi au găsit „un echipament profesional” în casa suspectului, care este acuzat de „posesie şi oferire de nume de utilizatori şi parole furate”.

Ca parte a anchetei internaţionale, o altă persoană de 22 de ani a fost arestată în Irlanda de Nord, în timp ce adresa web utilizată pentru oferirea spre vânzare a datelor a fost eliminată de FBI.

Fiind o cercetare în curs, poliţia olandeză nu a informat asupra ţărilor afectate de furtul de parole.

Infractorii cibernetici obişnuiesc să schimbe serverul pentru a evita să fie urmăriţi, ceea ce face ca în anumite cazuri să fie necesară cooperarea mai multor ţări, precum şi participarea la investigaţie a unor organizaţii internaţionale ca Europol, Eurojust sau Interpol, mai notează agenţia EFE. (Agerpres)

ATAC INFORMATIC: Ce trebuie să faceți dacă ați primit un e-mail de amenințare

Ce trebuie să faceți dacă vi s-a blocat computerul și vi se cere recompensă

Avertizare ANAF: SMS-urile sau e-mailurile în care sunteți informați că puteți primi bani de la Fisc nu sunt reale