În fiecare an, traficul rutier din Europa face peste 20.000 de victime. În 2023, mai mult de 20.000 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, echivalentul populației unui mic oraș. Aceasta înseamnă 47 de decese în trafic la un milion de locuitori. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între țările europene în ceea ce privește siguranța rutieră. În timp ce unele țări, precum Germania și Suedia, au rate scăzute de accidente, riscul de a muri într-un accident rutier este mult mai mare în altele.
Germania și Suedia se numără printre cele mai sigure țări din UE. În 2023, Germania a înregistrat 34 de decese în trafic la un milion de locuitori, iar Suedia a avut o rată și mai mică, de 22 de decese la un milion de locuitori.
Țările cu număr ridicat de accidente
În sudul și estul Europei, riscul este mult mai mare. În Slovacia și Ungaria, numărul deceselor în trafic este de aproximativ 50 la un milion de locuitori, ceea ce plasează aceste țări printre cele mai nesigure. Însă cele mai periculoase țări pentru șoferii din UE sunt Bulgaria și România.
►►► Plafonarea nu oprește scumpirea polițelor RCA. Pentru șoferii din București și Ilfov s-ar putea dubla
Iată lista celor zece țări cu cea mai ridicată rată a accidentelor:
- Bulgaria – 82 de decese la un milion de locuitori
- România – 81 de decese la un milion de locuitori
- Letonia – 76 de decese la un milion de locuitori
- Croația – 71 de decese la un milion de locuitori
- Portugalia – 61 de decese la un milion de locuitori
- Grecia – 60 de decese la un milion de locuitori
- Lituania – 56 de decese la un milion de locuitori
- Italia – 52 de decese la un milion de locuitori
- Polonia – 52 de decese la un milion de locuitori
- Slovacia – 52 de decese la un milion de locuitori
UE își propune să facă drumurile mai sigure
Uniunea Europeană și-a stabilit un obiectiv ambițios: până în 2050, nimeni să nu mai moară în accidente rutiere. Acest proiect, denumit “Vision Zero”, a început deja să dea rezultate. În 2001, peste 51.000 de persoane au murit pe drumurile din UE, însă în următorii 20 de ani, numărul acestora a scăzut cu aproape 75%.
►►► Șoselele morții. 14 persoane au decedat sau au fost grav rănite zilnic anul trecut în România
Totuși, în ultimii ani, ritmul de reducere a accidentelor a încetinit. În 2021, numărul deceselor în trafic a crescut din nou cu 6%. De aceea, UE plănuiește să implementeze noi măsuri pentru a reduce aceste cifre. Printre aceste măsuri se numără introducerea limitelor de viteză mai stricte (de exemplu, limita de 30 km/h în zonele rezidențiale), toleranță zero pentru consumul de alcool la volan și instalarea unor noi sisteme de asistență pentru șoferi. Este important de menționat că 95% din accidentele rutiere sunt cauzate de erori umane.