Cumpărăturile pe Temu pot fi asemănate cu jocurile dintr-o sală de păcănele. Vizitatorii pieței online își manevrează mouse-ul computerului sau ecranul telefonului pentru a naviga printre gadgeturi colorate, accesorii și mărunțișuri cu prețuri care par prea bune pentru a fi refuzate.
Trăim într-o epocă în care consumerismul accelerează. Temu, deținut de compania chineză PDD Holdings, și Shein, rivalul său feroce, amplifică acest fenomen cu ajutorul social media și al unei game interminabile de produse ieftine, livrate direct de la comercianți din China.
Modelele de afaceri ale celor două platforme, împreună cu avalanșele de reclame digitale sau promovări realizate de influenceri, reprezintă o concurență serioasă pentru retailerii occidentali în acest sezon de cumpărături de sărbători, scrie Associated Press.
Compania de software Salesforce a declarat că se așteaptă ca aproximativ una din cinci achiziții online în Statele Unite, Regatul Unit, Australia și Canada să fie realizată prin intermediul a patru piețe online bazate sau fondate în Asia: Shein, Temu, TikTok Shop și AliExpress.
Dezastrul TEMU: Aproape 80% dintre produsele testate prezintă riscuri grave pentru sănătate și siguranță
Analiștii Salesforce estimează că aceste platforme vor genera aproximativ 160 de miliarde de dolari în vânzări globale în afara Chinei. Grosul banilor vor merge la Temu și Shein.
Shein, care acum are sediul în Singapore, folosește unele dintre aceleași caracteristici de design web ca Temu, respectiv cupoane pop-up și reclame pentru a convinge cumpărătorii să continue să navigheze în portal, însă pare să fie ceva mai reținut în abordarea sa.
Shein se concentrează în principal pe femeile tinere prin parteneriate cu influenceri din social media. Căutarea numelui companiei pe platformele video dezvăluie creatori care promovează evenimentele de vânzări de Black Friday ale Shein și prezintă zeci de articole de îmbrăcăminte și accesorii la prețuri mici.
Totuși, conținutul axat pe Shein include și videoclipuri în care utilizatorii de TikTok spun că le este rușine să admită că au cumpărat de acolo, precum și critici care îi atacă pe fani pentru că nu iau în considerare impactul asupra mediului sau posibilele abuzuri de muncă asociate cu produsele realizate și livrate rapid în întreaga lume.
Spre deosebire de Shein, Temu atrage diverse categorii de vârstă și genuri. Platforma este al doilea cel mai vizitat site de cumpărături online din lume, conform unui raport al companiei de software Similarweb din septembrie 2024. Clienții vin aici în căutare de produse practice, precum covorașe de ușă, sau produse amuzante, cum ar fi o ploscă de whiskey în formă de telefon mobil vintage din anii ’90.
Germania, Belgia și Irlanda conduc coaliția împotriva Temu
Temu a promovat reduceri de Black Friday pentru unele produse de până la 70% din prețul recomandat de retail. O achiziție poate duce rapid la primirea a zeci de e-mailuri care oferă cadouri gratuite. Condiția? Clienții trebuie să cumpere mai multe produse.
În ciuda ascensiunii lor, Temu și Shein au fost aspru criticate, în special din cauza suspiciunilor de muncă forțată. Recent, administrația Biden a propus reguli pentru a restricționa o excepție comercială cunoscută sub numele de regula de minimis, care a permis intrarea în SUA a multor produse ieftine fără taxe vamale. În plus, președintele ales Donald Trump este așteptat să impună tarife ridicate pentru bunurile din China, o măsură care probabil va crește prețurile în întreg sectorul retail.
Shein și Temu și-au deschis depozite în SUA pentru a accelera timpii de livrare și pentru a concura mai eficient cu Amazon care încearcă să erodeze avantajul lor de preț printr-un nou magazin online ce livrează produse direct din China. Shein și Temu încearcă în prezent să depășească baza de consumatori axată pe produse ieftine care le-a popularizat platformele.