Invazia Hamas din Israel, atacurile teroriste din Belgia și Franța, precum amenințările venite din partea mai multor luptători islamiști, războiul din Ucraina, dar și migrația care nu poate fi controlată au determinat mai multe state să reintroducă controalele la frontieră.
Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie aplicată ca măsură de ultimă instanță și în situații excepționale, se precizează pe site-ul Comisiei Europene. Durata unei astfel de măsuri este limitată în timp și depinde de temeiul juridic invocat de statul membru care introduce un astfel de control la frontieră.
Schengen Borders Code (Codul Frontierelor Schengen) oferă statelor UE statelor posibilitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele interne în cazul unor amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității țării. Comisia poate emite un aviz cu privire la necesitatea măsurii și la proporționalitatea acesteia, însă nu se poate opune deciziei unui stat membru de a reintroduce controlul la frontieră.
Care sunt regulile UE pentru controale în interiorul Schengen? În cazurile previzibile, cum sunt evenimentele sportive, durata controlului la frontieră este limitată la 30 de zile sau pe durata previzibilă a amenințării dacă aceasta depășește 30 de zile. Dacă este necesar, reintroducerea controlului la frontieră poate fi prelungită pentru perioade reînnoibile de până la 30 de zile. Perioada totală nu va depăși șase luni.
Statul membru informează Comisia și celelalte state membre cu cel puțin patru săptămâni înainte de reintroducerea planificată a controlului la frontieră. Excepție de la această notificare se face dacă circumstanțele care au determinat reintroducerea controlului la frontieră devin cunoscute cu un preaviz mai scurt.
„Urgență atentat”. Franța a ridicat nivelul de alertă la gradul cel mai înalt
În cazul în care trebuie luate măsuri imediate pentru a răspunde în mod adecvat unei amenințări, un stat membru poate reintroduce controlul la frontieră timp de zece zile fără notificare prealabilă. Comisia și statele membre trebuie să fie informate imediat cu privire la astfel de decizii. Reintroducerea poate fi prelungită pentru perioade de până la 20 de zile, dar perioada totală de control la frontieră nu poate depăși două luni.
În circumstanțe excepționale, în cazul în care funcționarea generală a spațiului Schengen este pusă în pericol ca urmare a unor deficiențe grave persistente legate de controlul frontierelor externe și în măsura în care aceste circumstanțe constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne, Consiliul poate, pe baza propunerii Comisiei, să recomande ca unul sau mai multe state membre să decidă să reintroducă controlul la frontieră la toate sau în anumite părți ale frontierelor lor interne.
O astfel de recomandare va fi făcută doar ca ultimă soluție și ca măsură de protejare a intereselor comune în spațiul Schengen, în cazul în care toate celelalte măsuri sunt ineficiente în rezolvarea amenințărilor grave identificate. În prezent, conform datelor Comisiei Europene, statele care fac controale la frontierele proprii sunt:
Austria în perioadele 18.10 – 27.10.2023, 14.10. – 02.11.2023, 12.05 – 11.11.2023 și 12.11.2023 – 11.05.2024. Creșterea migrației la granița cu Cehia; presiuni asupra sistemului de primire a azilului, presiune mare la frontiera externă a UE a migranților care vin din Turcia și Balcanii de Vest; traficul de arme și rețelele de crimă organizată apărute ca urmare a războiului din Ucraina; trafic de persoane la frontierele cu Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Cehia în perioadele 14.10 – 02.11.2023. Creșterea semnificativă a migrației ilegale; creşterea activităţii grupurilor organizate de traficanți; deteriorarea situației migrației și securității la frontierele externe ale UEși frontiera cu Slovacia.
Danemarca în perioadele 12.05 – 11.11.2023 și 12.11.2023 – 11.05.2024. Amenințare teroristă islamistă, crimă organizată, contrabandă, invazia Ucrainei, migrație din Mediterana; Amenințare semnificativă la adresa politicii publice și a securității interne din partea teroriștilor și a crimei organizate, amenințarea cu spionaj din partea informațiilor de stat străine, incertitudinea din Europa din cauza invaziei Ucrainei, creșterea migrației ilegale. Controalele se pot extinde la toate frontierele interne (terestre, maritime și aeriene), cu accent pe granița terestră danezo-germană și porturile daneze cu conexiune cu feribotul către Germania.
Franța în perioadele 01.05 – 31.10.2023 și 01.11.2023 – 30.04.2024. Noi amenințări teroriste, risc crescut ca organizațiile teroriste prezente pe teritoriul național să vizeze Cupa Mondială de Rugby, creșterea fluxurilor de migranți dinspre Mediterana și Balcanii de Vest; frontierele interne cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia, Spania.
Germania în perioadele 12.05.2023 – 11.11.2023 și 12.11.2023 – 11.05.2024. Situația migrației pe ruta din Estul Mediteranei, în regiunea Balcanică și creșterea traficului de persoane; granițele terestre cu Polonia, Cehia și Elveția. Creșterea migrației ilegale din Turcia prin Balcanii de Vest, presiune asupra sistemului de primire a azilului, contrabandă de persoane; frontiera terestră cu Austria. Creșterea migrației, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate din Orientul Mijlociu, presiunea asupra sistemului de primire a azilului, creșterea traficului de persoane; frontiera terestră cu Austria.

Italia în perioada 21.10 – 30.10.2023. Creșterea amenințării violenței în interiorul UE în urma atacului asupra Israelului, riscul unei posibile infiltrații teroriste, presiune migratorie constantă pe mare și pe uscat, creșterea fluxului migrator al Mediteranei Centrale; frontiera terestră cu Slovenia.
Polonia în perioada 14.10 – 02.11.2023. Presiunea de migrație intensificată de-a lungul rutei balcanice; granița cu Slovacia. Slovacia în perioada 15.10 – 03.11.2023. Presiunea migrațională intensificată de-a lungul rutei balcanice, amenințare gravă la adresa securității interne și a ordinii publice, rata ridicată a migrației ilegale; frontiera internă cu Ungaria.
Slovenia în perioada 21.10 – 30.10 2023. Amenințări la adresa ordinii publice și a securității interne în UE, situația din Orientul Mijlociu și Ucraina, recentele atacuri teroriste în unele state membre, riscuri crescute de securitate din cauza crimei organizate din Balcanii de Vest și a extremismului violent, risc de infiltrare în migrația mixtă fluxuri; frontierele interne cu Croația și Ungaria.
Suedia în perioadele 12.05 – 11.11.2023 și 12.11.2023 – 11.05.2024. Amenințare teroristă islamistă; amenințări recente ale organizațiilor teroriste, declarații ale actorilor statali, amenințare gravă la adresa ordinii publice și a securității interne; toate frontierele interne.
Norvegia în perioadele 12.05 – 11.11.2023 și 12.11.2023 – 11.05.2024. Amenințare la adresa infrastructurilor critice on-shore și off-shore, amenințarea serviciilor de informații ruse în Norvegia; amenințarea serviciilor de informații străine în Norvegia; porturi cu legături cu feribotul către spațiul Schengen.