Comisia Europeană a nunțat pe 17 decembrie că a deschis o procedură formală împotriva TikTok pentru încălcarea Actului privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația companiei de a evalua și atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul prezidențialelor din România din 24 noiembrie.
Președinta Comisiei a declarat că democrațiile trebuie protejate de orice fel de interferență străină și că, ori de câte ori există indicii de influențare, în special în timpul alegerilor, autoritățile trebuie să acționeze rapid și ferm. „În urma unor indicii serioase că actori străini au interferat în alegerile prezidențiale din România folosind TikTok, investigăm dacă au fost încălcate prevederile DSA. Trebuie să fie clar că în UE toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a spus von der Leyen.
Ancheta se va axa pe sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea coordonată sau exploatarea automată a serviciului și pe politicile privind reclamele politice și conținutul politic plătit. Dacă suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, va urma o investigație aprofundată în regim de urgență.
Decizia de a demara o anchetă ține cont de informațiile declasificate ale autorităților române, precum și de rapoartele terților. Ancheta urmează, de asemenea, analizei rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, precum și a răspunsurilor furnizate de companie la solicitările de informații ale Comisiei.
TikTok își joacă ultima carte la Curtea Supremă a SUA. Aplicația poate fi interzisă
După deschiderea formală a procedurii, Comisia va continua să colecteze probe, să monitorizeze, să inspecteze și să solicite accesul la algoritmi. Astfel de solicitări de informații pot necesita ca TikTok să furnizeze date și documente pe care a fost obligat să le păstreze în baza ordinului de păstrare impus de Comisie la 5 decembrie 2024.
DSA nu stabilește niciun termen legal pentru finalizarea procedurilor formale. Durata unei investigații aprofundate depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care compania în cauză cooperează cu Comisia și de exercitarea drepturilor de apărare.
Mai mult, deschiderea unei proceduri formale nu prejudiciază nicio altă anchetă pe care Comisia poate decide să o inițieze în temeiul altor dispoziții ale DSA. Pe 5 decembrie 2024, Comisia a ordonat platformei să înghețe și să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta proceselor electorale și discursului civic în UE. Acest ordin de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025.
Aceasta este a treia investigație pe care Comisia a lansat-o împotriva TikTok, după cea în curs deschisă la 19 februarie 2024 și ancheta închisă în august 2024, în urma căreia TikTok și-a luat angajamentul să respecte legislația UE.