Skip to content

Tinere genii din PSD și PNL au dus România la coada Europei digitale

genii PSD PNL digitalizare

Unui român verde care citește cele 84 de pagini ale raportului de activitate pe anul 2023 al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) îi va sări inima din piept de bucurie văzând cât luptă statul să-l ajute să scape de birocrație.

„ADR este în prima linie a instituțiilor care asigură transformarea digitală a Statului Român. Prin activitatea noastră suntem preocupați să implementăm soluții ambițioase, de ultimă generație, în beneficiul cetățenilor și al instituțiilor publice din țara noastră.”

„ADR, prin toate activitățile sale, reflectă angajamentul Guvernului României de a construi sisteme digitale și de a reforma arhitectura birocratică a României. Anul 2023 este de referință pentru ceea ce înseamnă astăzi digitalizare în țara noastră, pentru că am lansat primele două aplicații mobile ale statului român, aplicația Ghișeul.ro și ROeID. Astfel, am pus la dispoziție servicii publice electronice adresate cetățenilor, oferindu-le instrumente moderne, sigure și eficiente.”

„Digitalizarea va contribui la reducerea decalajelor economice și sociale care ne despart de țările din vestul Europei. Digitalizarea este unul dintre pilonii strategici care vor permite României să facă un salt uriaș către dezideratul nostru comun, un stat dezvoltat, competitiv la nivel european și eficient administrativ.”

Dacă te uiți la lista lungă a activităților pe care ADR le-a derulat în 2023, primul gând este: „Oamenii ăștia chiar fac ceva!” Dacă te uiți, în schimb, la ultimul raport Eurostat pentru anul 2023, publicat pe 29 august 2024, și denumit „Cât de digitalizate au devenit întreprinderile din UE?”, românul verde va deveni roșu de furie. România e pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Aproape trei sferturi dintre firme au un nivel extrem de mic al indicelui de digitalizare.

ADR este condusă de Dragoș-Cristian Vlad, un apropiat al PSD, propus în funcție de Ciolacu. Vicepreședinți sunt o pesedistă și un penelist, genii ale României, după cum reiese din CV-urile lor publicate pe site-ul instituției. Numai ei știu cum reușesc atât de tineri. Să fii geniu e ușor, mai ales dacă te-mpinge partidul din spate!

În 2023, 59% dintre întreprinderile din UE au atins cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală. Dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), 58% au atins cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală, în timp ce ponderea pentru întreprinderile mari a fost de 91%.

Intensitatea digitală se referă la gradul de utilizare a tehnologiilor digitale de către o întreprindere. Este un concept care măsoară cât de intens și variat sunt folosite tehnologiile digitale în activitățile zilnice ale unei afaceri.

Conform unuia dintre obiectivele Deceniului Digital, peste 90% dintre IMM-urile din UE ar trebui să atingă cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală până în 2030. Aceasta înseamnă că, anul trecut, IMM-urile din UE erau cu 32 de puncte procentuale departe de ambiția stabilită pentru 2030 în Deceniul Digital.

Deceniul Digital este o inițiativă strategică a UE care are scopul de a accelera transformarea digitală a Europei până în anul 2030. Această inițiativă stabilește o serie de obiective și ținte pentru a asigura că statele membre ale UE adoptă și valorifică tehnologiile digitale în mod eficient, promovând astfel competitivitatea economică, dezvoltarea socială și durabilitatea.
Sărbătoare pascală PNL-PSD. Președintele Romeo de la PNL ia Luminița anchetată penal de la PSD

Este vital pentru viitorul economic și social al Europei, deoarece transformarea digitală este văzută ca un motor esențial pentru creșterea economică, crearea de locuri de muncă și inovare. Se concentrează pe patru compenonete principale: până în 2030, se dorește ca cel puțin 80% dintre adulți să aibă competențe digitale de bază și să existe 20 de milioane de specialiști în Tehnologia Informației și Comunicațiilor angajați în UE; asigurarea unei infrastructuri digitale avansate, inclusiv conectivitate rapidă și accesibilă la internet de mare viteză și rețele 5G pentru toți cetățenii europeni, precum și capacități de calcul și procesare a datelor de ultimă generație; majoritatea întreprinderilor să adopte tehnologii digitale precum cloud computing, Inteligența Artificială și big data, anul 2030 fiind văzut ca unul în care peste 90% dintre IMM-uri să atingă cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală; digitalizarea serviciilor publice are în vedere ca toate serviciile publice esențiale să fie disponibile online până în 2030.

Potrivit Eurostat, 4,4% dintre IMM-urile din UE au atins un nivel foarte ridicat de intensitate digitală, în timp ce 19,6% au atins un nivel ridicat. Cea mai mare proporție de întreprinderi care au atins un nivel foarte ridicat al indicelui de intensitate digitală a fost în Finlanda, Malta și Țările de Jos. Între timp, țările cu cele mai multe întreprinderi caracterizate printr-o intensitate digitală foarte scăzută au fost România, Bulgaria și Grecia. Asta în condițiile în care s-au investit sute de milioane de euro în diverse proiecte.

ADR a fost înființată în 2020 „pentru a realiza obiectivele ambițioase ale Guvernului României în sfera transformării digitale a societății românești”. Posturile alocate sunt în număr de 297, fără a a lua în calcul  demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora.

ADR este coordonată de premierul României și este condusă de un președinte, Dragoș–Cristian Vlad, și doi vicepreședinți: Maria-Alexandra Chivu și Andrei Niculae.

Maria-Alexandra Chivu și Andrei Niculae, geniile PSD și PNL trimise să digitalizeze România

Vlad este, potrivit presei, un apropiat al pesedistei Rovana Plumb și al fugarului Sebastian Ghiță, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de corupție, inclusiv în domeniul IT. A fost recomandat în funcția de președinte al ADR de Marcel Ciolacu.
Toate declarațiile lui Iohannis împotriva PSD lăsat din nou „la butoane”

Maria-Alexandra Chivu are 28 de ani și, potrivit propriului CV, deține un PFA încă de acum patru ani. Anul trecut a fost numită în funcție după ce în perioada 2022 – 2023 a fost directorul de cabinet al vicepreședintelui ADR. În același timp era și consilier monitorizare proiecte derulate prin finanțări publice și europene la Secretariatul General al Guvernului și consilier al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării. A fost consilier parlamentar, dar și europarlamentar la cabinetul unui pesedist notoriu, propus de Ciolacu în funcția de comisar european.

„Felicitări premierului Marcel Ciolacu pentru anunțul oficial al candidaturii la Președinția României! Ca tânăr, dar și ca femeie, mă simt reprezentată de liderul PSD, care a demonstrat că pune interesul general mai presus de cel politic”, a scris de curând Chivu pe pagina sa de Facebook.

Celălalt vicepreșdinte, Andrei Niculae, are 25 de ani și a absolit un liceu privat din Capitală. În urmă cu patru ani, când era în anul doi de facultate, a fost numit membru în Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19. La 22 de ani a ajuns la ADR. Spre deosebire de colegii săi din conducere, el a fot propulsat în funcție de PNL. Potrivit Europa Liberă, tatăl său a fost deputat PNL, iar bunicii săi din partea mamei sunt actorii George Motoi și Cezara Dafinescu.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!