Skip to content

Tineri ademeniți cu locuri de muncă bine plătite, folosiți pentru trafic de organe. Un rinichi, 3.600 de euro

Tineri ademeniți cu locuri de muncă bine plătite, folosiți pentru trafic de organe. Un rinichi se vindea cu 3.600 de euro

Poliția din Pakistan a anunțat vineri, 13 ianuarie, că a destructurat o rețea de trafic de organe după ce un băiat de 14 ani dispărut a fost găsit într-un laborator subteran cu un rinichi extirpat.

Rețeaua atrăgea victimele tinere și vulnerabile cu promisiuni de locuri de muncă profitabile și plăți mari înainte de a le preleva organele – în principal rinichi – pentru a le vinde cu până la 900.000 de rupii, aproximativ 3.600 de euro.

„Abia după ce am urmărit indiciile am descoperit că în spatele dispariției băiatului exista o operațiune de trafic de organe”, a declarat vineri pentru AFP Rehan Anjum, purtătorul de cuvânt al poliției din Punjab.

Șase persoane au fost arestate.

„Băiatul ne-a spus că atunci când s-a trezit era un arab pe targă lângă el, așa că credem că majoritatea clienților erau străini”, a spus Anjum.

Victimele rețelei erau duse la un laborator de teste medicale folosit pentru operații clandestine de transplant de organe în orașul garnizoană Rawalpindi, lângă capitala Islamabad.

Unitățile pentru astfel de operații clandestine din Pakistan nu au adesea echipament și standarde medicale adecvate, iar pacienții se știe că mor din cauza complicațiilor.

„Sunt recunoscător că poliția l-a găsit în viață, altfel ar fi fost lăsat să moară”, a declarat tatăl băiatului pentru AFP la Lahore, de unde băiatul a dispărut.

Poliția a spus că medicii și chirurgii implicați în operație nu au fost depistați.

Pakistanul a interzis comerțul cu organe umane în 2010, impunând o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și o amendă, în speranța de a reduce vânzarea de organe către clienți bogați de peste mări.

Potrivit unei analize din 2020 publicată de National Library of Medicine din Statele Unite, se consideră că aproximativ 10% din toate transplanturile de organe din întreaga lume sunt ilegale – aproximativ 12.000 de organe pe an. Analiza a numit traficul de organe o „problemă globală cu consecințe asupra sănătății și drepturilor omului pentru milioane de oameni, în special pentru cei aflați în situații vulnerabile, cum ar fi migranții”.

Comerțul ilegal cu organe umane generează aproximativ 1,5 miliarde de dolari în fiecare an din aproximativ 12.000 de transplanturi ilegale, potrivit unui raport din 2017 al Global Financial Integrity, informează CBS News.

10.000 de euro săptămânal, mita promisă la Frontieră pentru a permite traficul de migranți

MAREA BRITANIE: Român, arestat în aeroport pentru trafic de migranți. Venea spre București

MAREA BRITANIE intenționează să înăsprească pedepsele pentru traficul de migranți

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!