Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim, Romcim și Heidelberg cu amenzi în valoare totală de aproximativ 218 milioane de lei, cca. 44 milioane de euro, pentru că s-au înțeles să stabilească aceleași prețuri.
Cea mai mare amendă a primit-o Holcim (90.900.114,26 lei), pe locul doi s-a clasat Romcim (66.123.571,28 lei), iar ultima a fost Heidelberg (60.942.856,28 lei).
Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței din 9 ianuarie, în urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că, cel puțin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informații comerciale sensibile: informații referitoare la prețuri viitoare, discounturi, condiții de plată, termene de plată, cantități, volume etc..
Informațiile erau transmise prin intermediul unor clienți care transmiteau informațiilor colectate de la clienți prin agenții zonali de vânzări.
Auchan, Cora și patru distribuitori au pierdut procesul cu Consiliul Concurenței. Fixau prețuri în detrimentul clienților
Datele oferite de clienți prin agenții zonali nu erau date cu caracter public, nefiind vorba despre prețuri la raft. Companiile au centralizat, monitorizat și utilizat aceste informații pentru a-și face strategii legate de politica de prețuri.
„Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informațiile despre propriile condiții comerciale vor ajunge la ceilalți producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenței, ceea ce a generat majorarea prețurilor cimentului față de țările vecine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Piața materialelor de construcții este importantă, se mai arată în comunicatul Consiliului, având în vedere importanța strategică a sectorului construcțiilor în dezvoltarea economică și socială.
În ultimii ani, sectorul construcțiilor din România se află pe un trend ascendent, cmentul fiind un material indispensabil.
Holcim România consideră însă că decizia Consiliul Concurenţei de a sancţiona producătorii de ciment este nefundamentată şi o va contesta în instanţă. Amenzile au fost date în funcție de cifra de afaceri a fiecărei companii.