Skip to content

Trump, critici dure la adresa lui Zelenski: „Un dictator fără alegeri”

Președintele american Donald Trump l-a criticat dur miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-l „un dictator fără alegeri” și avertizând că, dacă nu acționează rapid pentru a încheia pacea, riscă să rămână fără țară. Declarațiile au venit după ce Zelenski a respins acuzațiile lui Trump că Ucraina ar fi responsabilă pentru invazia Rusiei din 2022, susținând că președintele american este influențat de propaganda rusă, informează Reuters.

„Zelenskiy mai bine s-ar grăbi, altfel nu va mai avea o țară,” a scris Trump pe platforma sa Truth Social. Ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sybiha, a răspuns imediat: „Nimeni nu ne poate forța să cedăm. Ne vom apăra dreptul la existență.”
►►► Trump consideră că războiul a fost prelungit din vina Ucrainei

Zelenski a criticat și afirmațiile lui Trump conform cărora popularitatea sa ar fi de doar 4%, subliniind că acest lucru este „dezinformare rusă”. Ultimul sondaj al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev arată că 57% dintre ucraineni au încredere în președintele lor.

Alegeri imposibile sub legea marțială

Mandatul lui Zelenski trebuia să se încheie în 2024, dar alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot avea loc cât timp este impusă legea marțială, măsură activată în februarie 2022, după invazia Rusiei. Moscova controlează acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei și continuă să avanseze încet în est.

Întâlnirea Trump-Putin și negocierile pentru pace

Trump a anunțat posibilitatea unei întâlniri cu Vladimir Putin în această lună, în timp ce Kremlinul susține că o astfel de întrevedere ar necesita mai mult timp pentru pregătiri. Putin a declarat că succesul negocierilor de pace va depinde de creșterea încrederii între Moscova și Washington. Întâlnirile inițiale dintre SUA și Rusia, desfășurate recent în Arabia Saudită, au stârnit îngrijorări în rândul Ucrainei și al țărilor europene, care nu au fost invitate la discuții.

Putin a cerut să nu existe reacții „isterice” la discuțiile SUA-Rusia, susținând că Ucraina nu este exclusă din negocieri. Trump a subliniat că Europa trebuie să își asume un rol mai activ în garantarea oricărui acord de încetare a focului.

Ajutorul american și solicitările controversate

Zelenski a declarat că SUA au oferit Ucrainei 67 miliarde de dolari în armament și 31,5 miliarde în sprijin bugetar, dar a respins cererile americane pentru acces la mineralele valoroase ale Ucrainei, spunând că „nu este o discuție serioasă” și că nu poate „vinde țara”.

Schimbare de politică externă sub Trump

Trump a schimbat drastic politica SUA față de Ucraina, punând capăt izolării Rusiei și deschizând canale de comunicare directe cu Putin. Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina, a sosit la Kiev pentru discuții ample, afirmând că înțelege nevoia de „garanții de securitate” pentru Ucraina.
►►► Anticorupția lui Zelenski între adevăr și dezinformare

Îngrijorările europene

Uniunea Europeană a convenit miercuri asupra celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include restricții asupra aluminiului și vaselor ce transportă petrol rusesc sancționat. Oficialii europeni au fost surprinși de schimbările de politică ale administrației Trump, temându-se că SUA ar putea încheia un acord de pace cu Rusia care să submineze securitatea Ucrainei și a întregii Europe.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a îndemnat la calm: „Trebuie să rămânem lucizi și să continuăm să sprijinim Ucraina.” UE își propune să furnizeze Ucrainei 1,5 milioane de proiectile de artilerie, sisteme de apărare aeriană și drone, pentru a arăta sprijinul continuu față de Kiev.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!