La două luni și jumătate de la anunțarea ridicării vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA, guvernul american s-a răzgândit. Pe 25 martie, Guvernul Statelor Unite a revizuit recenta includere a României în Programul de scutire de viză (VWP) pentru a se asigura că sunt respectate cerințele stricte de securitate ale VWP.
„Pe durata acestei revizuiri, Statele Unite au suspendat implementarea Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) pentru cetățenii români. Această suspendare va rămâne în vigoare până când SUA vor finaliza revizuirea. Românii care doresc să călătorească în Statele Unite în scopuri de afaceri sau turism pe termen scurt trebuie să continue să aplice pentru viza corespunzătoare de non-imigrant („B”) la o ambasadă sau un consulat al SUA”, se arată în comunicatul Departamentul pentru Securitate Internă (DHS).
Programul de scutire de viză (VWP) este administrat de Departamentul pentru Securitate Internă în consultare cu Departamentul de Stat și permite cetățenilor țărilor desemnate să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză.
Recomandare oficială pentru cetățenii transgender care vor să călătorească în SUA
În schimb, aceste țări trebuie să permită cetățenilor și naționalilor americani să călătorească în aceleași condiții, fără viză, pentru afaceri sau turism. VWP a fost înființat în 1986 și utilizează o abordare bazată pe risc, cu mai multe niveluri de verificare, pentru a detecta și preveni accesul teroriștilor, infractorilor periculoși și altor persoane în Statele Unite.
Participarea la VWP impune țărilor să își intensifice cooperarea cu Statele Unite în domeniul combaterii terorismului, aplicării legii și respectării reglementărilor privind imigrația. Această cooperare duce la o securitate sporită atât pentru Statele Unite, cât și pentru țările participante la VWP.
Persoanele eligibile care utilizează VWP pentru a călători în Statele Unite sunt supuse unor verificări riguroase înainte de plecare, la sosirea în punctele de intrare din SUA și pe durata oricăror călătorii aeriene ulterioare în interiorul SUA. DHS consolidează constant VWP pentru a îmbunătăți atât securitatea, cât și prosperitatea poporului american.
Printre țările care fac parte din programul Visa Waiver este și Qatarul care a fost admis în 21 noiembrie 2024. Mai multe țări, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain, au acuzat Qatarul că oferă sprijin financiar și politic Frației Musulmane, Hamas sau Jabhat al-Nusra, o fostă filială a Al-Qaeda în Siria.
Administrația Trump analizează interdicții de călătorie în SUA
În 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au impus un blocaj asupra Qatarului, invocând presupusele sale legături cu terorismul și extremismul. Guvernul qatarez a respins aceste acuzații, susținând că este vizat pentru că urmărește o politică externă independentă. Criza s-a încheiat în 2021.
Departamentul Trezoreriei al SUA a sancționat anterior persoane din Qatar pentru finanțarea Al-Qaeda și a altor grupuri extremiste. În același timp, Qatar găzduiește cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu (Baza Aeriană Al Udeid), esențială pentru operațiunile regionale de combatere a terorismului. Qatar a semnat, de asemenea, acorduri cu SUA pentru a îmbunătăți măsurile de combatere a finanțării terorismului.
Pe 9 noiembrie 2024, cu 12 zile înainte ca statul din Golf să intre în programul Visa Waiver, Reuters scria că țara găzduiește biroul politic al talibanilor, folosit ca un canal diplomatic pentru negocieri de pace, inclusiv cele cu SUA.
La scurt timp de la anunțul guvernului SUA, Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat: „Ca urmare a anunțului Departamentului pentru Securitate internă al SUA (DHS), conform căruia implementarea programului Visa Waiver pentru România este în curs de evaluare, Ministerul Afacerilor Externe a modificat, pe pagina web, secțiunea Condiții de călătorie pentru Statele Unite ale Americii (https://www.mae.ro/travel-conditions/3749). Modificările reflectă prelungirea perioadei de evaluare pentru aplicarea efectivă a programului Visa Waiver pentru cetățenii români și a perioadei de operaționalizare a Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA). Autoritățile române rămân în strânsă coordonare cu autoritățile americane pentru a se asigura că Programul Visa Waiver va fi implementat cât mai rapid”.
Administrația Trump a creat un registru al imigranților aflați ilegal în SUA
În mod normal, ambasadorul României la Washington ar trebui rechemat și tras la răspundere pentru acest eșec. Un eșec strălucit prezentat în ianuarie ca o victorie a guvernului condus de Ciolacu. Premierul a declarat că înțelege decizia Washingtonului în „contextul reorientării generale a politicii administraţiei Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigraţiei şi întărirea graniţelor SUA”.
El a mai precizat că este convins că măsura luată de administrația Trump este una strict tehnică. „Vom profita de această amânare – care sperăm să fie de scurtă durată – pentru a lucra alături de partenerii americani pentru clarificarea tuturor aspectelor care generează preocupări pentru administrația SUA și, în același timp, să rămânem fermi în susținerea statutului țării noastre de furnizor și garant de securitate”, a mai debitat prim-ministrul.