Ucraina ar putea pierde războiul la presiunile președintelui Franței Macron și al celui chinez Xi Jinping, scrie publicația The Telegraph într-o analiză semnată de Richard Kemp, colonel în revzervă al armatei britanice.
În ultimele săptămâni, Kievul se pregătește pentru o ofensivă majoră, acțiune văzută cu destul de mult optimism. Eșecul forțelor ruse de a câștiga vreun teritoriu semnificativ i-a încântat pe experții occidentali.
„Există însă riscul să supraestimăm abilitățile Kievului, scrie analistul. Armata ucraineană susține că adunat peste o duzină de brigăzi cu tancuri, artilerie și geniști, aprovizionate din plin de Occident pentru a-i alunga pe ruși”, consideră Kemp.
În timp ce a continuat să lupte în Donbas, statul major ucrainean a păstrat rezerve pentru a forma un corp de armată care poate avea un efect decisiv împotriva apărării ruse. Acest lucru are sens strategic, dar luptele, în special cele din Bahmut, au fost foarte costisitoare din punct de vedere al numărului de obuze de artilerie și rachete folosite.
Practic, forțele de rezervă ale Kievului au fost epuizate. Atacurile blindate împotriva pozițiilor inamice puternic apărate, care vor defini ofensiva ucraineană, sunt operațiuni complexe ce necesită o pregătire extinsă și capacitatea de a coordona forțele de atac, geniștii, apărarea aeriană și sprijinul aerian.
Documentele Pentagon Leaks arată că „deficiențele persistente ale Ucrainei în ceea ce privește antrenamentele și aprovizionarea cu muniții vor îngreuna progresul și vor agrava victimele în timpul ofensivei”.
Ucraina ar putea ataca ținte strategice de la distanță, dar împingerea rușilor înapoi în sud și est va fi o luptă foarte grea. Inamicul a petrecut luni de zile pregătind fortificații grele împotriva potențialelor linii de înaintare și și-a consolidat propriile forțe și proviziile de luptă.
Asta ar putea însemna că, în loc de victorii, lunile următoare vor reprezenta încă un impas. Acest eșec pe termen scurt nu ar echivala cu o înfrângere totală a forțelor ucrainene, dar unii actori, precum China și Franța, ar putea folosi dezamăgirea ulterioară a observatorilor occidentali pentru a impune un acord de pace dezechilibrat.
În așteptarea acestui lucru, Xi Jinping îi face acum propuneri lui Volodymyr Zelensky, sperând să-l ademenească să accepte condiții rele pentru Ucraina, bune pentru Rusia și, mai ales, bune pentru China. Fără îndoială, Emmanuel Macron, care s-a întors recent dintr-o călătorie conciliantă de la Beijing, va face presiuni pe Kiev să cedeze.
„Prin urmare, este urgent ca țările occidentale care au susținut Ucraina până la capăt să dezvolte un plan pentru a contracara această diplomație. Dacă această ofensivă eșuează, ne vom dubla sprijinul, cu noi sancțiuni împotriva Moscovei, cu avioane de luptă către Kiev și mai multe presiuni asupra unor țări precum Iranul pentru a nu mai facilita evitarea sancțiunilor lui Putin”, a mai scris fostul militar.
„Atâta timp cât Ucraina are voința de a continua să lupte, nu trebuie lăsată niciodată la voia unor actori necinstiți care, simțind un impas, vor încerca să o forțeze să încheie pace în condiții nefavorabile. Complezența occidentală de acum poate duce la un astfel de dezastru în toamnă”, și-a încheiat Richard Kemp analiza.
Un soldat rus a povestit unor jurnaliști cum a comis crime de război – VIDEO