Skip to content

UE amână cu un an implementarea unei decizii majore privind defrișările

UE amână cu un an implementarea unei decizii majore privind defrișările

Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a datei de aplicare a regulamentului privind defrișările, ca răspuns la preocupările exprimate de statele membre ale UE, de țările terțe, de comercianți și de operatori că nu ar putea respecta pe deplin normele dacă sunt aplicate în prezent.

În urma solicitărilor Parlamentului European, Comisia s-a angajat să se asigure că atât sistemul de informații pentru operatori și comercianți, cât și propunerea de clasificare a riscurilor țărilor și regiunilor vor fi disponibile cât mai curând posibil și cel târziu până la 30 iunie 2025.

Companiile vor avea la dispoziție încă un an pentru a se conforma noilor norme UE de prevenire a defrișărilor, prin care se vor interzice vânzarea în UE a produselor provenite din terenuri defrișate.

Marii operatori și comercianții vor trebui să respecte obligațiile prezentului regulament începând cu 30 decembrie 2025, iar microîntreprinderile și întreprinderile mici începând cu 30 iunie 2026.
Cârdășia Romsilva – Transelectrica a distrus păduri seculare din două parcuri naționale

Acest timp suplimentar este destinat să ajute companiile din întreaga lume să implementeze regulile mai ușor de la data aplicării, fără a submina obiectivele legii. Perioada trebuie utilizată eficient pentru a se asigura că măsurile anunțate în declarația obligatorie a Comisiei, inclusiv platforma online și clasificarea riscurilor, sunt puse în aplicare în mod consecvent pentru a crea o mai mare predictibilitate de-a lungul lanțului de aprovizionare.

„O evaluare a impactului și o simplificare suplimentară vor urma în etapa de revizuire pentru țările sau regiunile cu risc scăzut, oferind țărilor un stimulent suplimentar pentru a-și îmbunătăți practicile de conservare a pădurilor”, a subliniat raportoarea Parlamentului, Christine Schneider (PPE)

„Parlamentul va monitoriza îndeaproape procesul de reducere a birocrației și se va asigura că cuvintele Comisiei sunt urmate de acțiuni. Obiectivul nostru rămâne clar: părțile interesate și consumatorii nu trebuie să fie afectați negativ de punerea în aplicare a acestui regulament”, a adăugat aceasta.

Regulamentul privind defrișările, adoptat de Parlament la 19 aprilie 2023, urmărește să combată schimbările climatice și pierderea biodiversității prin prevenirea defrișărilor legate de consumul UE de produse provenite din bovine, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, cărbune și hârtie tipărită.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafață mai mare decât a UE, au fost pierdute din cauza defrișărilor între 1990 și 2020.

Consumul de produse în UE înseamnă aproximativ 10% din defrișările globale, din care mai mult de două treimi provin din producția de ulei de palmier și soia.
Ce nu ți se spune despre uleiul de palmier. De ce ar trebui să-l eviți

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!