Skip to content

UE se pregătește de război. „Istoria nu ne va ierta inacțiunea”

UE se pregătește de război

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească urgent pentru posibilitatea unui conflict militar de amploare cu Rusia, avertizează Comisia Europeană într-un nou document strategic. „Istoria nu ne va ierta inacțiunea”, subliniază documentul coordonat de președinta Ursula von der Leyen, care conturează viitorul apărării europene.

Potrivit acestuia, dacă Rusia își atinge obiectivele în Ucraina, este foarte posibil ca Moscova să își extindă ambițiile teritoriale dincolo de granițele actuale, iar un astfel de scenariu ar putea deveni realitate până în 2030.
►►► UE propune împrumuturi masive pentru apărare. Von der Leyen: „Trăim vremuri periculoase”

Europa, pe cont propriu? America, un aliat nesigur

O altă motivație majoră pentru această schimbare de strategie este legată de declarațiile președintelui american Donald Trump, care a sugerat că Statele Unite nu vor mai garanta necondiționat securitatea Europei. „Arhitectura de securitate pe care ne-am bazat nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă”, a spus von der Leyen.

Goluri uriașe în apărarea europeană: lipsuri în șapte domenii cheie

Comisia Europeană atrage atenția că, pentru a descuraja Rusia și alți actori agresivi, este necesar ca statele UE să colaboreze și să investească masiv pentru a acoperi șapte mari lipsuri din sistemele militare. Printre acestea se numără: sisteme de apărare aeriană și antirachetă, artilerie modernă, drone de luptă și capacități de transport militar

Pentru a accelera acest proces, Comisia propune ca statele membre să achiziționeze împreună cel puțin 40% din echipamentele necesare, ceea ce ar reduce costurile și ar garanta compatibilitatea între armatele europene.

800 de miliarde de euro pentru înarmare

Finanțarea acestor investiții masive ar urma să fie asigurată printr-un pachet de 150 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi UE, dar și prin relaxarea regulilor stricte privind datoria publică. În total, în următorii patru ani, Comisia vrea să mobilizeze 800 de miliarde de euro pentru apărare.
►►► Friedrich Merz: „Europa este la cinci minute de miezul nopții”

Europa, dependentă de SUA: riscul de a fi lăsată fără arme

În ciuda acestui efort, unele voci din Parlamentul European critică strategia Comisiei. Eurodeputata Hannah Neumann (Verzi) susține că „planul nu recunoaște realitatea dependenței de SUA”.

Această problemă este evidentă mai ales în cazul tehnologiei militare de ultimă generație. Într-un draft inițial al documentului, oficialii europeni avertizau că SUA ar putea dezactiva de la distanță unele dintre echipamentele militare vândute aliaților săi.

Un exemplu concret este flota de 35 de avioane F-35A Lightning II, comandate recent de Germania. Aceste aeronave de ultimă generație, fabricate de Lockheed Martin, sunt esențiale pentru capacitatea de apărare aeriană a Europei, dar există îngrijorări că SUA ar putea restricționa sau chiar dezactiva de la distanță funcțiile critice ale acestora în cazul unor divergențe politice cu partenerii europeni.

Această vulnerabilitate a fost deja experimentată de Ucraina, care a descoperit că SUA pot limita utilizarea sistemelor de armament dacă deciziile guvernului de la Kiev nu sunt pe placul Washingtonului.
►►► Danemarca anunță investiții masive și rapide în apărare

Se îndreaptă Europa spre o autonomie militară?

Temerile legate de fiabilitatea alianței cu SUA au determinat Comisia Europeană să propună o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea industriei de apărare europene, astfel încât continentul să nu mai fie dependent de tehnologie militară americană. Cu toate acestea, există și riscul ca Washingtonul să-și retragă sprijinul militar dacă firmele americane vor primi mai puține contracte din partea Europei.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!