Skip to content

Un inginer chinez de la Google, arestat pentru furt de inteligență artificială

Un inginer chinez de la Google, arestat pentru furt de inteligență artificială

Un inginer chinez de software de la Google a fost arestat pentru furt de inteligență artificială. El a spionat firma americană în favoarea statului comunist chinez.

Linwei Ding, cunoscut și sub numele de Leon Ding, are 38 de ani, este cetățean al Chinei și avea rezidență în Newark, California. S-a angajat ca inginer software la Google în 2019. A semnat contractul pe 20 februarie și a început să lucreze din 13 mai, iar în ziua următoare a semnat și Codul de Conduită al Google.

Responsabilitățile sale includeau dezvoltarea software-ului implementat în centrele de date de supercomputing ale Google, dezvoltarea de software care permite GPU să funcționeze eficient pentru învățarea automată, aplicații AI etc.  

Supercomputing este ca un computer extrem de puternic, capabil să realizeze calcule foarte complexe pe care un computer personal nu le-ar putea face într-o viață. Supercomputerele sunt capabile de a efectua trilioane de calcule pe secundă, în timp ce un laptop normal efectuează doar câteva miliarde de calcule pe secundă.
BULGARIA: Spioni, otravă și o criză diplomatică

Supercomputerele sunt o rețea de mii de procesoare individuale care lucrează împreună în paralel. Au nevoie de conexiuni de rețea extrem de rapide pentru a transfera date între procesoare. Unitatea de procesare grafică, prescurtată GPU (Graphics Processing Unit), este un circuit electronic specializat conceput în principal pentru a prelucra rapid date vizuale și video.

La angajare, Ding a primit acces la informațiile confidențiale ale Google legate de centrele de date Google pentru supercomputere, inclusiv infrastructura hardware, platforma software și modelele și aplicațiile de inteligență artificială pe care acestea le susțineau.

Pe 21 mai 2022, Ding a început să încarce (upload) în secret date comerciale confidențiale stocate în rețeaua Google prin copierea informațiilor într-un cont personal Google Cloud. A continuat să facă asta timp de un an, perioadă în care a luat peste 500 de fișiere unice care conțineau informații confidențiale.
Teroarea, migrația, războaiele și spionajul închid UE

Pentru a nu fi detectat, el copia datele din fișierele sursă Google în aplicația Apple Notes de pe laptopul său de serviciu. Apoi a convertit notițele în fișiere PDF și le-a  încărcat din rețeaua Google într-un cont separat. Apple Notes este o aplicație preinstalată pe dispozitivele Apple, inclusiv iPhone, iPad, Mac și alte computere Apple care permite crearea, vizualizarea, editarea și organizarea notițelor digitale.

Pe 13 iunie, la mai puțin de o lună de când a început să sustragă datele confidențiale, Ding a primit câteva emailuri de la directorul executiv al unei firme din Beijing, Rongshu Lianzhi Technology Co. Ltd care i-a oferit funcția de director tehnic al Rongshu. Salariul era de aproximativ 14.000 de dolari pe lună, un bonus anual și acțiuni în cadrul companiei. Rongshu se ocupă cu dezvoltarea de software accelerat conceput pentru învățarea automată pe bază de cipuri GPU.

La câteva luni după schimbul de emailuri, Linwei Ding a plecat în China pe 29 octombrie 2022 unde rămas câteva luni. În timp ce era acasă, în decembrie 2022, el a participat la ședințele investitorilor Rongshu fără a informa Google. În mai 2023 a înființat Shanghai Zhisuan Technology Co Ltd unde deținea funcția de director executiv.
Spionul americanilor din Direcția I a Securității

Zhisuan este un start-up înființat în China cu scopul de a dezvolta un CMS (Cluster Management System) care să accelereze sarcinile de învățare automată, inclusiv antrenarea de modele mari de inteligență artificială alimentate de cipuri pentru supercomputere. De exemplu, CMS-ul de la Google funcționează ca un „creier” al centrelor de supercomputing. CMS organizează, prioritizează și atribuie sarcini infrastructurii hardware, permițând cipurilor avansate să funcționeze eficient atunci când execută sarcini de învățare automată sau găzduiește aplicații de inteligență artificială.

La scurt timp după ce a înființat Zhisuan Ltd, Ding s-a înscris ca reprezentant al firmei într-un program de conceput să sprijine și să ajute întreprinderile aflate în stadiu incipient, cunoscute și sub numele de startup-uri. Programul este cunoscut sub denumirea de MiraclePlus.

După ce a fost acceptat în program, în noiembrie 2023, Ding a semnat un acord de finanțare cu o firmă afiliată MiraclePlus, oferindu-i acesteia șapte procente din Zhisuan pentru a primi bani de investiții. N-a suflat o vorbă șefilor de Google despre faptul că și-a făcut o firmă.
Autoritățile belgiene au găsit 227 de angajați ilegali la un subcontractor Google. Printre ei, și români

La o ședință a MiraclePlus ținută la Beijing în aceeași lună, inginerul spion a distribuit un document în care preciza că firma sa avea experiență cu GPU de la Google, iar datele pe care le deține trebuie doar copiate, îmbunătățite și dezvoltate în conformitate cu nevoile Chinei.  

Tot în perioada în care s-a aflat în China, Ding a încărcat informațiile din primul cont în altul. Când echipa Google a detectat această mișcare, inginerul a explicat că a încărcat fișierele în contul său personal pentru a avea o evidență asupra muncii sale la gigantul american. În plus, el i-a dat asigurări celui care-l ancheta că nu are intenția de a părăsi Google și a semnat o declarație în care își asuma faptul că a șters toate aceste informații. Însă nu a spus nimic despre cele peste 500 de fișiere pe care la încărcase în 2022.

Pe 14 decembrie 2023, Ding și-a cumpărat un bilet de avion, numai dus, către Beijing, urmând să plece pe 7 ianuarie 2024. Nici de această dată nu a informat Google. La două săptămâni după ce a cumpărat biletul de avion, Ding a demisionat. Trei zile mai târziu, pe 29 decembrie 2023, anchetatorii Google au aflat că angajatul lor era director executiv al unei firme chineze. Imediat i-au blocat accesul la laptopul de serviciu și i-au suspendat accesul în rețea. Apoi au investigat activitatea sa și au descoperit încărcarea celor peste 500 de fișiere.
Miliardarul Elon Musk susţine că INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ reprezintă un risc “mult mai mare” decat Coreea de Nord

În aceeași zi, au fost cerute imaginile înregistrate de camerele de supraveghere amplasate pe clădirea unde Ding lucra. Au observat că timp de câteva zile, când acesta era în China, un alt angajat îi folosea cardul de acces pentru a crea senzația că Ding este la birou.

Pe 4 ianuarie 2024, personalul de securitate de la Google au luat laptopul de serviciu și mobilul lui Ding de la locuința sa. Două zile mai târziu, FBI i-a percheziționat casa și a confiscat toate dispozitivele electronice găsite acolo. Astfel, Ding n-a mai reușit să plece din SUA.

Pe 13 ianuarie, FBI a primit acceptul unui judecator de a avea acces la conturile folosite de chinez pentru încărcarea fișierelor. Pe 6 martie, agenții au putut în sfârșit să-l aresteze pe inginer care trebuie să răspundă la patru capete de acuzare de furt de secrete comerciale și de informații confidențiale legate de tehnologia inteligenței artificiale. Dacă este condamnat, riscă o pedeapsă maximă de zece ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de USD pentru fiecare capăt de acuzare.

Secretele comerciale conțineau informații detaliate despre arhitectura și funcționalitatea cipurilor și sistemelor GPU și TPU. Am explicat deja ce este GPU. Tensor Processing Units (TPU) sunt cipuri proiectate special de Google pentru sarcini de învățare automată și procesează cantități masive de date necesare pentru antrenarea modelelor mari de inteligență artificială. TPU funcționează ca forța de muncă al calculelor făcute de creier.
Un român concediat de Inteligența Artificială a câștigat procesul cu Uber

„Este cea mai recentă ilustrare a acțiunilor la care sunt dispuși afiliații companiilor cu sediul în Republica Populară Chineză pentru a fura inovația americană. Furtul de tehnologie inovatoare și secrete comerciale de la companiile americane poate costa locuri de muncă și poate avea consecințe economice și de securitate națională devastatoare”, a declarat directorul FBI.

Trebuie spus că în China există o lege care obligă toate firmele să lucreze cu serviciile secrete. Legea Securității Naționale a intrat în vigoare în iulie 2015 și are ca scop „protejarea securității naționale” și „promovarea dezvoltării sănătoase a societății socialiste”.

Legea obligă toate companiile din China să „coopereze cu organele de securitate națională” și să le „furnizeze informații relevante”, inclusiv date personalul, finanțele, afacerile și activitățile firmei. Companiile mai sunt obligate să implementeze măsuri de securitate națională și să educe personalul cu privire la securitatea națională.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!