Un oficial danez a furat peste 15 milioane de euro din fonduri publice pentru persoane cu dizabilități

O instanță din Copenhaga, Danemarca, a condamnat pe 18 februarie 2020, o fostă angajată a serviciilor sociale la șase ani și șase luni pentru delapidarea a 117 milioane de coroane daneze, aproximativ 15,7 milioane de euro.

Procurorii au cerut opt ani de închisoare pentru femeia căreia în 2017 regina Danemarcei i-a acordat Medalia de Merit pentru munca depusă.

În vârstă de 65 de ani, Anna Britta Troelsgaard Nielsen a lucrat timp de 40 de ani pentru Socialstyrelsen, Comisia Națională pentru Sănătate și Asistență Socială.

Potrivit televiziunii publice daneze, timp de 25 ani, Britta Nielsen a decis să-și alimenteze conturile, dar și pe cele ale celor două fiice și fiului său, cu zeci de milioane de coroane daneze.

Acești bani ar fi trebuit să ajungă la cei aflați în nevoie: persoane cu dizabilități, în general.

Aproape 300 de transferuri bancare au fost făcute în beneficiul ei și al familiei în această perioadă.

Practic, ea a trăit în lux ani de zile pe banii statului. Și-a cumpărat cai, o proprietate în Africa de Sud, mașini scumpe și bijuterii. În Suedia a cumpărat o fermă abandonată și le-a spus vecinilor că este scriitoare.

Britta Nielsen în 2007 la o licitație de cai (stânga) și în 2018 în momentul extrădării din Africa de Sud

Potrivit unei investigații jurnalistice a televiziunii daneze TV 2, mai mult de jumătate din banii delapidați nu au putut fi găsiți.

Scandalul a izbucnit în august 2018, iar o lună mai târziu ea a fugit în Africa de Sud, dar nu a reușit să se ascundă.

Magistrații din Johannesburg au extrădat-o în noiembrie 2018 după ce a fost arestată într-o cameră de hotel. Avea la ea cash echivalentul a aproape 43.000 de euro.

Procurorii danezi au explicat că această fraudă, cea mai mare din istoria Danemarcei, a fost posibilă din cauza faptului că în instituția unde lucra Britta Nielsen nu exista un sistem de control.

Nielsen s-a apărat și susținând că delapidarea a funcționat pentru că nimeni nu a controlat-o.

„Este atât de simplu să-ți adaugi contul tău. Am vrut să mă opresc, dar am devenit dependentă de bani”, a declarat Britta Nielsen judecătorilor.

Fraudă de 8,6 milioane de euro cu citostatice. Vizați sunt nouă medici, trei farmacişti şi doi manageri ai unor companii farma

Reșițean, arestat în Germania. Fraudă în SUA cu 722 milioane USD pe seama idioților

Doi români, mamă și fiu, puși sub acuzare pentru un jaf de 50 de milioane de lire sterline

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?