Departamentul de Justiție din SUA a anunțat pe 28 august 2024 inculparea a doi cetățeni străini, Thomasz Szabo din România și Nemanja Radovanovic din Serbia, pentru implicarea lor în atacuri de tip „swatting” și amenințări cu bombe. Acuzațiile includ asociere în vederea comiterii de infracțiuni, amenințări, informații false privind explozibilii și transmiterea de amenințări internaționale și interstatale.
Swatting-ul, termen folosit pentru a descrie apelurile false către serviciile de urgență, este un act ilegal extrem de periculos care provoacă intervenții disproporționate din partea autorităților. De obicei, astfel de apeluri sunt făcute pentru a induce trimiterea echipei SWAT la adresa vizată, punând în pericol viețile oamenilor și generând un haos semnificativ.
Acuzațiile împotriva lui Szabo, în vârstă de 26 de ani, și Radovanovic, în vârstă de 21 de ani, sunt deosebit de grave. Ei făceau parte dintr-o grupare mai mare care se ocupa cu astfel de acțiuni care a acționat între decembrie 2020 și ianuarie 2024, perioadă în care, conform documentelor oficiale, au obținut informații personale de identificare ale victimelor și au efectuat atacuri de tip swatting raportând false urgențe pentru a atrage intervenția poliției.
Trei românce vor fi expulzate din SUA după ce au terorizat lanțuri de magazine din mai multe state
Szabo este suspectat că a coordonat și moderat grupurile de chat prin care cei doi comunicau, folosind mai multe pseudonime, inclusiv „Jonah”, „Plank” și „War Lord”. Radovanovic, de asemenea, a folosit mai multe pseudonime, printre care „XBD31” și „Thuggin”. Se pare că au vizat și oficiali de rang înalt, inclusiv membri ai Congresului și funcționari guvernamentali.
Printre acuzații se mai numără amenințări cu bombe îndreptate împotriva a patru firme, patru instituții religioase și o universitate. Procurorul Matthew M. Graves a declarat că swatting-ul nu este o farsă inofensivă, ci un act care pune în pericol vieți și irosește resursele de aplicare a legii. El a subliniat angajamentul autorităților de a-i aduce pe făptași în fața justiției.
Pe 30 decembrie 2020, Szabo a alertat autoritățile spunând că va comite un asasinat în masă la o sinagogă din New York. Pe 17 ianuarie 2021, la doar 11 zile după atacul de la Capitoliu al susținătorilor lui Trump, Szabo a anunțat poliția că îl va arunca în aer pe Biden. În ziua asaltului Capitoliului, Szabo a publicat pe internet o amenințare în care spunea că va arunca în aer clădirea.
Românul și sârbul făceau parte mai aveau obiceiul să sune la 911 să anunțe moartea unor persoane care, de fapt, erau bine mersi. Acestea s-au treit la ușă cu poliția, salvarea, pompierii etc. Szabo era și cel care alegea de cele mai multe ori victimele. Într-un alt caz, ei au pretins că țin ostatic un copil pe care-l vor ucide. Pe 9 ianuarie 2024 au amenințat că vor ucide un guvernator. În total, au făcut 121 de false amenințări.
Românul supranumit „Virus” a fost extrădat din Columbia pentru a fi judecat în SUA
Agentul special responsabil de caz, Matt McCool de la Secret Service, a lăudat eforturile echipei de anchetă pentru munca lor remarcabilă, menționând impactul devastator al acestor infracțiuni asupra oficialilor și cetățenilor. Directorul adjunct al FBI, David Sundberg, a adăugat că FBI și partenerii săi în aplicarea legii vor continua să urmărească și să tragă la răspundere pe cei care comit astfel de crime periculoase.
Cazul a fost investigat de Biroul Serviciului Secret din Washington, Divizia de Investigații Criminale a FBI, și Poliția Capitoliului SUA. Asistență suplimentară a fost oferită de birourile FBI din București, Miami, Syracuse, Springfield, și de birourile procurorilor americani din mai multe districte.
Pedeapsa pentru swatting în Statele Unite poate varia în funcție de gravitatea infracțiunii și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz. În general, swatting este considerat o infracțiune federală sau statală, iar pedepsele pot fi de la câțiva ani până la câțiva azeci de ani de închisoare, în funcție de consecințele provocate.
Persoanele condamnate pentru swatting pot fi de asemenea supuse unor amenzi substanțiale. Aceste amenzi pot fi impuse pentru a acoperi costurile intervențiilor de urgență și alte daune. Legislația federală și statală variază, dar în general, pedepsele pentru swatting sunt severe. De exemplu, în 2018, un bărbat din Kansas a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru swatting, după ce un astfel de atac a dus la moartea unei persoane nevinovate.