Skip to content

Un val puternic de frig cuprinde întreaga Românie! Temperaturi de până la -21 de grade Celsius

Un val puternic de frig cuprinde întreaga Românie! Temperaturi de până la -21 de grade Celsius

Conform Administrației Naționjală de Meteorlogie – ANM, se așteaptă temperaturi extreme în următoarele zile în România. Începând de astăzi, 9 ianuarie, de la ora 10, și până pe 11 ianuarie, ora 10, se preconizează un interval caracterizat de temperaturi scăzute și ger în toate regiunile țării. Gerul va fi mai intens în nopțile de marți spre miercuri și de miercuri spre joi, în special în zonele nordice, centrale și estice.

Potrivit informațiilor furnizate, se estimează temperaturi extrem de reci, cu minime termice ce pot atinge -21 până la -20 de grade Celsius în estul Transilvaniei în noaptea de marți spre miercuri. În noaptea următoare, în est și centru, se prognozează temperaturi de -16 până la -15 grade Celsius.
Recomandări IGSU: „Nu plecați la drum pe viscol și ninsoare puternică”

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți și să ia măsuri de protecție împotriva temperaturilor extreme, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la frig, păstrarea căldurii în locuințe și protecția împotriva hipotermiei, în special pentru persoanele vulnerabile.

Zona de impact include întreaga țară, însă se remarcă o atenție deosebită pentru regiunile menționate, nord, centru și est, unde efectele gerului vor fi mai accentuate. Se recomandă monitorizarea actualizărilor și avertismentelor meteo emise de autorități pentru a lua măsuri preventive în consecință.
METEO: Cod portocaliu în Republica Moldova. Recomandări pentru șoferi

Recomandări IGSU:

❗Fii atent la semnele de îngheţ! Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observi astfel de simptome, solicită imediat ajutor medical.

❗Fii atent la semnele de hipotermie! Acestea presupun frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observi astfel de simptome, du victima într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede, încălzește-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administrează-i băuturi calde non-alcoolice. Solicită ajutor medical cât mai urgent posibil.