Skip to content

Ungaria merge cu mâna întinsă la UE. Orbán a lăsat 21 de universități fără miliarde de euro

Ungaria merge cu mâna întinsă la UE. Orbán a lăsat 21 de universități fără miliarde de euro

Contestator vehement al Uniunii Europene, omul lui Putin în blocul comunitar, Viktor Orbán a lăsat 21 de universități maghiare fără miliarde de euro. Acum, este nevoit să se împace cu Bruxelles-ului care a dat Ungaria în judecată și i-a impus o amendă de 360 de milioane de euro.

Ungaria a oferit o propunere pentru a rezolva disputa cu Bruxelles-ul privind accesul la programul Erasmus care a lăsat 21 de universități maghiare fără acces la acest program popular, scrie Euronews. Este un pas înainte pentru a rezolva o dispută de lungă durată cu Comisia Europeană privind accesul la fondurile Erasmus și Horizon Europe, în timp ce, în paralel, refuză să plătească amenzile impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcări grave ale legislației privind azilul, care au ajuns la 360 de milioane de euro.

Prima dispută datează din decembrie 2022, când Comisia Europeană a exclus mai mult de 30 de instituții ungare, inclusiv 21 de universități, de la primirea fondurilor Erasmus și Horizon din cauza implicării unor persoane legate de guvern în consiliile lor de administrație și a îngrijorărilor legate de libertatea academică, transparență și conflictele de interese.

Parlamentul Ungariei a aprobat recent o modificare a legii care reglementează fundațiile de administrare a activelor de interes public, cum ar fi universitățile. Modificarea are scopul de a asigura Comisia că politicienii de rang înalt vor fi excluși de la aderarea la consiliile de administrație și că declarațiile de interese vor fi evaluate corespunzător.
Aliații lui Putin din Europa se ceartă la frontieră. Ungaria construiește o tabără suspectă, Austria se revoltă

Budapesta intenționează să notifice Bruxelles-ul despre modificările legii „în următoarele zile”, a declarat János Bóka, ministrul pentru Afaceri europene al Ungariei. Notificarea va iniția evaluarea Comisiei pentru a vedea dacă legislația modificată este suficientă pentru a răspunde preocupărilor și pentru a relua fluxul de fonduri.

„Desigur, este posibil să avem o soluție înainte de sfârșitul anului.Trebuie să fim siguri că există un răspuns corect la toate preocupările noastre ”, a spus Didier Reynders, comisarul pentru Justiție. El a menționat că versiunile anterioare ale proiectelor depuse de Ungaria nu reușiseră să abordeze riscul conflictelor de interese din consiliile de administrație ale fondurilor de încredere publice.

Excluderea de la programele Erasmus și Horizon face parte din mecanismul de condiționalitate care a înghețat 6,3 miliarde de euro în fonduri UE pentru Ungaria din cauza neregulilor sistematice în achizițiile publice și în lupta împotriva corupției.

Cele 6,3 miliarde de euro sunt incluse într-un pachet mai larg de 11,7 miliarde de euro din fondurile de coeziune pe care Comisia le-a înghețat din cauza deficiențelor persistente ale statului de drept. Ungaria nu poate accesa majoritatea celor 10,4 miliarde de euro din fondul său de recuperare din motive similare.

Ultima dată când executivul a deblocat bani pentru Ungaria, 10,2 miliarde de euro în decembrie 2023, s-a confruntat cu o reacție furioasă și cu un proces din partea Parlamentului European. Între timp, Ungaria se confruntă cu o datorie în continuă creștere de cel puțin 360 de milioane de euro ca urmare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care a constatat că restricțiile țării asupra drepturilor de azil constituie o „încălcare juridică fără precedent”.
Ungaria vrea înapoi de la UE banii cheltuiți pentru protecția frontierei externe Schengen

CJUE a impus o amendă de 200 de milioane de euro care trebuie plătită într-o singură tranșă și o amendă zilnică de un milion de euro pentru fiecare zi în care țara continuă să ignore hotărârea. Budapesta a refuzat să plătească amenda, ignorând solicitările periodice ale Comisiei Europene, ultima dintre ele fiind trimisă în această săptămână.

Executivul comunitar a activat o procedură bugetară specială pentru a deduce automat suma de 200 de milioane de euro din cota alocată Ungariei din fondurile UE și ar putea face același lucru și în cazul în care amenzile zilnice nu sunt rambursate la timp. Discuțiile continuă între Bruxelles și Budapesta cu privire la implementarea hotărârii CJUE care, dacă va fi respectată în final, va opri calculul amenzilor zilnice.

„Acum este responsabilitatea Ungariei să plătească și să ia măsurile necesare pentru a se conforma cu hotărârile”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei săptămâna aceasta. Prim-ministrul Viktor Orbán a descris anterior hotărârea CJUE ca fiind „scandaloasă și inacceptabilă”, afirmând că aceasta este produsul „activismului judiciar”.

Programul Erasmus este un program al Uniunii Europene destinat să sprijine mobilitatea și cooperarea în domeniul educației, formării, tineretului și sportului. Lansat în 1987, programul a fost extins de-a lungul decadelor, iar în prezent este cunoscut sub denumirea de Erasmus+ (din 2014), care include și activități pentru educația și formarea adultilor, precum și proiecte pentru tineri și sport.

Horizon Europe este programul principal al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare, care a început în 2021 și va dura până în 2027. Este succesorul programului Horizon 2020 și are ca scop sprijinirea cercetării și inovării în diferite domenii pentru a contribui la rezolvarea unor provocări globale și pentru a stimula competitivitatea și creșterea economică în Europa.

Obiectivele principale ale Horizon Europe sunt, printre altele, promovarea cercetării de excelență: Programul finanțează proiecte de cercetare de înaltă calitate, ce pot contribui la avansarea cunoștințelor și tehnologiilor în domenii diverse, precum sănătatea, schimbările climatice, securitatea alimentară, energia curată, transportul și altele.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!