Skip to content

Ungaria se apropie cu pași repezi de excluderea din Schengen

Excluderea Ungariei din Schengen

Comisia Europeană a trimis o a doua scrisoare Ungariei cerând clarificări suplimentare cu privire la controversatul Card Național, un document special emis de guvernul ungar care oferă cetățenilor din țări extra-UE o procedură simplificată pentru obținerea permiselor de muncă și a dreptului de rezidență.

Decizia Ungariei de a include Rusia și Belarus în acest sistem a stârnit îngrijorări serioase la Bruxelles, unde oficialii UE se tem că aceasta ar putea crea o „intrare pe ușa din spate” pentru spionaj și evitarea sancțiunilor. Programul oferă cetățenilor din anumite țări o procedură simplificată pentru obținerea permiselor de muncă, cu posibilitatea reîntregirii familiei. Programul durează doi ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă trei ani, deschizând calea spre rezidență pe termen lung.
►►► Ungaria întârzie explicațiile către UE privind facilitarea intrării rușilor și bielorușilor pe teritoriul său

Extinderea programului ridică semne de întrebare

Inițial, Cardul Național era disponibil doar pentru cetățenii ucraineni și sârbi, dar, în luna iulie, a fost extins pentru a include cetățeni din Bosnia-Herțegovina, Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru, precum și din Rusia și Belarus. Această extindere a coincis cu vizita controversată a premierului Viktor Orbán la Moscova.

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, și-a exprimat public îngrijorările cu privire la această schimbare, considerând că reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității întregului Spațiu Schengen.

Johansson a subliniat că includerea Rusiei și Belarusului, două „națiuni ostile”, în acest program este lipsită de logică, mai ales în contextul în care alte șase țări vizate sunt candidate pentru aderarea la UE. În plus, ea a criticat beneficiile economice limitate ale acestui program, în comparație cu riscurile de securitate, cum ar fi spionajul și atacurile cibernetice recente.

După invazia Ucrainei, UE a suspendat acordul de facilitare a vizelor cu Rusia, ceea ce a dus la o scădere cu 88% a numărului de vize emise pentru cetățenii ruși. În acest context, Johansson a declarat că este nevoie de vigilență sporită, nu de relaxare a măsurilor de securitate.

Reacția Budapestei: „Isterie politică”

Cu câteva ore înainte ca Johansson să își prezinte îngrijorările în Parlamentul European, János Bóka, ministrul ungar pentru afaceri europene, a organizat o conferință de presă în care a oferit o perspectivă complet diferită asupra situației. Bóka a susținut că extinderea Cardului Național pentru cetățenii ruși și belaruși este necesară pentru a atenua lipsa forței de muncă în Ungaria și pentru a oferi angajatorilor un proces mai simplu de atragere a lucrătorilor străini. El a insistat că schimbările sunt compatibile cu legislația UE și nu afectează cerințele de intrare și viză.

Ministrul a afirmat că sistemul nu reprezintă niciun risc de securitate națională pentru Ungaria sau pentru Uniunea Europeană. El a subliniat că, de la intrarea în vigoare a extinderii în iulie, doar 10 permise au fost acordate cetățenilor ruși și patru cetățenilor belaruși, încercând astfel să calmeze criticile. Această cifră mică a fost ulterior folosită de Johansson pentru a pune sub semnul întrebării justificarea extinderii.

Bóka a acuzat Parlamentul European de „isterie politică” și a criticat anumite state membre, care, potrivit lui, au exagerat riscurile. El a susținut că securitatea națională ar trebui să fie în mâinile experților în informații, nu ale politicienilor.
►►► Ungaria, riscuri sporite de spionaj. UE cere reintroducerea controalelor la frontieră

Un nou conflict între Bruxelles și Budapesta

Confruntarea dintre Comisia Europeană și Ungaria are loc în paralel cu o altă dispută, legată de o amendă de 200 de milioane de euro impusă Ungariei de Curtea Europeană de Justiție, pe care Budapesta a refuzat până acum să o plătească.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!