Autoritățile din Ungaria au sugerat că sursa focarului recent de febră aftoasă ar putea fi un „atac biologic”, aceasta fiind prima apariție a bolii în peste 50 de ani. Epidemia a dus la închiderea granițelor și sacrificarea în masă a vitelor în nord-vestul țării.
Conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, primul caz a fost raportat luna trecută într-o fermă de vite din apropierea granițelor cu Austria și Slovacia. Până joi, autoritățile sanitar-veterinare verificaseră aproape 1.000 de ferme din întreaga țară, doar patru din regiunea afectată prezentând rezultate pozitive.
►►► Controale stricte la granița României cu Ungaria, testări și supraveghere la nivel național
Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, a declarat într-o conferință de presă că „nu poate fi exclusă posibilitatea ca virusul să nu aibă o origine naturală”, sugerând că ar putea fi vorba despre un virus creat artificial. Răspunzând unei întrebări, Gulyás nu a exclus nici ipoteza unui atac biologic, menționând că suspiciunea se bazează pe informații verbale provenite de la un laborator străin, care însă nu au fost încă complet dovedite sau documentate.
Conform datelor oficiale, efectivul de vite din Ungaria era de 861.000 de capete în decembrie, reprezentând 1,2% din totalul efectivelor de bovine din Uniunea Europeană.
Deși febra aftoasă nu este periculoasă pentru oameni, ea provoacă febră și vezicule dureroase la animalele cu copite despicate, precum vitele, porcii, oile și caprele, iar apariția bolii duce frecvent la restricții comerciale.
Pentru a limita răspândirea virusului, mii de animale au fost sacrificate, iar Austria și Slovacia au închis zeci de puncte de trecere a frontierei, după ce boala a fost detectată și în sudul Slovaciei.
►►► Austria a închis 24 de puncte de trecere a frontierei. Restricțiile vor fi în vigoare mai multe săptămâni
„Toată lumea plângea, nu le venea să creadă, spuneau că este imposibil”, a povestit Paul Meixner, cetățean austro-ungar și proprietar al uneia dintre fermele afectate. Afacerea sa a suferit pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de forinți (4,09 milioane de dolari), după sacrificarea a 3.000 de animale, însă Meixner este hotărât să reconstruiască.