Skip to content

Vânzările de pompe de căldură scad vertiginos. Probleme pentru Comisia Europeană

Vânzările de pompe de căldură scad probleme Comisia Europeana

Vânzările de pompe de căldură din Europa continuă să scadă, arată noi date publicate pe 18 iulie de Asociația Europeană a Pompei de Căldură (EHPA). Declinul pune presiune asupra viitoarei Comisii Europene să revigoreze un sector crucial pentru eforturile de decarbonizare.

Sectorul construcțiilor din UE este responsabil pentru o treime din emisiile de CO2 legate de energie, în principal din cauza utilizării cărbunelui și gazului pentru încălzirea locuințelor. Pompele de căldură utilizează căldura ambientală și energia regenerabilă pentru a încălzi casele, fiind considerate esențiale pentru reducerea emisiilor.

O problemă este că vânzările de pompe de căldură sunt pe o traiectorie descendentă. În 2023, vânzările au totalizat doar trei milioane de unități noi, o scădere de 6,5% față de 2022, conform EHPA. Salvarea pieței UE a pompelor de căldură a fost Germania unde s-au vândut 360.000 de unități în 2023, scrie Euractiv, un site de știri specializat în politicile UE.

Aceasta a reprezentat o creștere de 58% față de vânzările din anul precedent, dar poate fi vorba doar un episod izolat. Se așteaptă însă ca vânzările să scadă înapoi la 200.000 de unități în 2024. Pe măsură ce vânzările încetinesc, lanțul de aprovizionare se contractă.
►►► Prețul gazelor scade în Europa pe fondul prognozelor meteo favorabile

Producătorul german Stiebel Eltron a trimis 2.000 de muncitori în șomaj tehnic în mai, iar Viessmann a făcut același lucru pentru 100 de muncitori în iulie. Obiectivul Germaniei de a instala 500.000 de pompe de căldură anul acesta, un țel politic pe baza căruia Berlinul a îndemnat producătorii să extindă capacitatea de producție, este de neatins.

EHPA notează că modelul prevăzut de Comisia Europeană prevede instalarea a 60 de milioane de pompe de căldură în Europa pentru a atinge țintele climatice din 2040 și avertizează că acest obiectiv va fi ratat cu 30 de milioane de unități având în vedere traiectoria actualăa vânzărilor.

La Bruxelles, aceasta înseamnă că viitoarea Comisie Europeană se confruntă cu o sarcină majoră: revigorarea piețelor de pompe de căldură din UE aflate în declin. Astfel, prioritatea noului comisar pentru Energie trebuie să fie lansarea Planului de Acțiune pentru Pompele de Căldură.
►►► Inovația revoluționară care ar putea înlocui aparatele de aer condiționat și pompele de căldură

Inițial programat pentru începutul anului 2024, documentul a fost retras de pe agenda Comisiei la sfârșitul anului 2023. Era conceput ca un document care să ofere sprijin pieței pompelor de căldură.

În plus, noul comisar se va confrunta și cu altă sarcină: ajustarea raportului preț gaz – energie electrică. Prețurile gazelor au scăzut la nivelul de dinainte de 2020, ceea ce înseamnă că o pompă de căldură alimentată cu energie electrică, deși prietenoasă cu mediul, este mai scumpă de utilizat decât o centrală pe gaz. Prețul curentului electric ar trebui să fie de maximum 2,5 mai mare decât gazul natural, altfel pompele de căldură vor rămâne neatractive.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!