Skip to content

În pielea lui Zelenski. De la președinte pe ecran la președinte în timp de război

Viața lui Zelenski

La 46 de ani, Zelenski spune că ambiția sa la momentul alegerii în 2019 a fost să transforme Ucraina într-o democrație modernă, până când această misiune a fost distrusă de invazia Rusiei din 2022. „Tot ce îmi doream acum cinci ani era o țară foarte liberală cu o economie liberală,” a declarat Zelenski, fost comediant, într-un interviu acordat Reuters în mai, cu ocazia aniversării a cinci ani de la învestirea sa.

Săptămâna aceasta, și-a exprimat dorința de a-l ucide pe președintele rus Vladimir Putin, manifestându-și furia și durerea după un atac aerian care a lovit cel mai mare spital pentru copii din Ucraina. Zelenski, care a îndemnat liderii occidentali la acțiune la summitul NATO de la Washington, este acum departe de novicele politic care a devenit președinte și de comediantul TV care a fost un star de showbiz ani de zile.

Cel care a câștigat odată versiunea ucraineană a emisiunii „Dansez pentru tine” a fost înlocuit de o figură mai bătrână, mai robustă, cu cearcăne întunecate sub ochi, îmbrăcată de obicei în haine paramilitare. Zelenski, care a depus jurământul în 2019 purtând un costum elegant, a fost transformat de realitatea războiului.
►►► Ministru german: „Pregătiţi-vă pentru un conflict cu Rusia care va dura decenii”

Viața de zi cu zi a președintelui Ucrainei

În interviul cu Reuters, Zelenski a evitat în mare măsură să vorbească despre el însuși, concentrându-se în schimb pe frustrarea sa profundă față de unii aliați din timpul războiului și reiterând mesajul său central: Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a ajuta.

Opt foști și actuali oficiali ucraineni și străini, precum și câțiva prieteni și colegi din trecut, au oferit o imagine a unui lider care a devenit mai dur și mai decisiv, mai puțin tolerant la greșeli și chiar predispus la paranoia, pe măsură ce face față stresului și oboselii continue.

„Este un regim de privare de somn,” a spus fostul ministru al Apărării, Oleksii Reznikov, adăugând că președintele este adesea în mișcare prin Ucraina și are mereu cu el o geantă cu haine de schimb și periuță de dinți pentru că adesea nu știe unde va petrece noaptea.

„Aceasta este viața zilnică a președintelui, somn fragmentat. Consultări noaptea și discursuri către parlamente, senaturi… indiferent de oră,” a spus Reznikov. „Este în mod continuu într-o stare de stres, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, este un maraton nesfârșit.”

Toleranță scăzută pentru nepregătire

Zelenski ordonă oficialilor și consilierilor să părăsească încăperea dacă simte că nu sunt complet pregătiți, potrivit unui membru al echipei sale. „Dacă vede că oamenii nu sunt pregătiți sau se contrazic între ei, le spune să plece. Că nu am timp pentru asta”, a spus membrul echipei, care a solicitat anonimatul.

Mulți dintre cei intervievați au fost impresionați de rezistența mentală a lui Zelenski și de capacitatea sa de a face față rolului său de președinte al Ucrainei, comandant de război și punte către lume. „Memoria sa este o forță imensă. Păstrează o cantitate mare de informații în cap și înțelege rapid detaliile și nuanțele,” a spus Reznikov.

O imagine complexă

Fostul ministru Reznikov, care a fost demis de Zelenski în septembrie 2023 după scandaluri de corupție, a respins orice sugestie că un fost comediant TV cu puțină experiență geopolitică ar putea înfrunta Rusia lui Vladimir Putin.

În același timp, Zelenski a devenit tot mai paranoic cu privire la tentativele rusești de a-l asasina și de a destabiliza conducerea Ucrainei, potrivit unui oficial european de rang înalt. „Și pe bună dreptate,” a adăugat oficialul.

Evoluția unei personalități

Apelurile grave ale lui Zelenski la summitul NATO prezintă un contrast izbitor cu schițele de comedie ireverențioase care provocau hohote de râs cu ani în urmă. Un clip de pe YouTube din 2016 îl arată pe viitorul lider al Ucrainei în spatele unui pian cu pantalonii în vine, „cântând” melodii deși mâinile sale nu erau nicăieri aproape de claviatură.

„Desigur că s-a schimbat în ultimii cinci ani,” a spus Andriy Shaykan, care a studiat cu Zelenski la Institutul Economic din Kryvyi Rih între 1995 și 2000. „A îmbătrânit, ca o persoană asupra căreia s-a pus o povară incredibilă. Doarme câteva ore pe noapte. Acea presiune imensă se vede.”

Zelenski a crescut în anii ’90 în Kryvyi Rih, un oraș siderurgic din centrul Ucrainei, consumat de turbulențe economice și criminalitate rampantă după destrămarea Uniunii Sovietice. Și-a găsit locul în divertisment, construind o trupă de comedie de succes, Kvartal 95, numită după cartierul său natal.

În 2015, Zelenski a jucat în sitcom-ul „În slujba poporului,” interpretând un profesor onest care devine președintele Ucrainei după ce un discurs al său despre corupție devine viral. Rolul a rezonat cu ucrainenii sătui de corupția post-sovietică și l-a propulsat în biroul prezidențial printr-un vot copleșitor.

Un lider neobișnuit

Zelenski cu siguranță nu este universal iubit acasă. Ratingul său de aprobare publică, care a sărit la 90% în 2022 după invazie, a fost tras în jos de oboseala războiului, o campanie de mobilizare nepopulară, demiterea unui general respectat și perspectivele sumbre de pe câmpul de luptă.

„Oamenii nu îl mai percep ca pe un fost comediant,” a spus Anton Hrushetskyi, director executiv al institutului de sondare KIIS din Kiev. „Îl văd ca pe un lider militar și toate glumele din trecut, oamenii le lasă în trecut.”
►►► Zelenski: „Rusia încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”

Frustrarea privind aliații

În ciuda sprijinului din partea unor oficiali ca reprezentantul american Michael McCaul și președintele american Joe Biden, Zelenski a avut dificultăți în a menține atenția globală asupra situației Ucrainei de când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas în octombrie anul trecut.

Apelurile sale persistente pentru mai mult ajutor occidental sunt adesea încărcate de indignare morală, subliniind că Ucraina plătește cu sânge pentru a apăra lumea democratică de Rusia. „Repetă de 15 ori ce are nevoie, că trebuie să facem mai mult sau să ne confruntăm cu consecințele, și nu renunță,” a spus un oficial european de rang înalt.

Mai recent, într-o schimbare subtilă dar notabilă de accent, a subliniat nevoia urgentă de o rezolvare corectă a războiului și a vorbit despre un al doilea summit care ar putea include un reprezentant din Moscova.

„Nu vrem să prelungim acest război și trebuie să ajungem la o pace justă cât mai curând posibil,” a spus el în Kiev după discuțiile cu președintele Sloveniei.

Zelenski a evitat să-și evalueze activitatea ca lider al Ucrainei în circumstanțe excepționale. „Nu pot să-mi evaluez activitatea, cred că nu este foarte etic,” a spus el în interviul acordat jurnaliștilor de la Reuters. „Sunt mândru că sunt președintele Ucrainei, aceasta este atitudinea mea față de acești cinci ani.”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!