Duminică, 3 noiembrie, se va desfășura al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui Republicii Moldova, o etapă esențială în drumul țării spre aderarea la Uniunea Europeană. În România vor fi disponibile 16 secții de votare, cu peste 60.000 de buletine de vot pregătite pentru cetățenii moldoveni. Este un vot istoric, care ar putea decide viitorul european al Moldovei, după ce în ultimul an guvernarea actuală a înregistrat progrese semnificative în majoritatea celor 33 de capitole de negociere cu Uniunea Europeană.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis un mesaj de susținere în limba română pentru cetățenii moldoveni: „În acest moment decisiv pentru Moldova și Europa noastră, vreau să transmit cetățenilor moldoveni un mesaj de curaj și speranță. Calea Europei este cea a libertății și democrației, fundamentele unui viitor comun. Uniți suntem mai puternici.”
►►► Zece țări care speră să adere la Uniunea Europeană. Statutul lor oficial
Svetlana Matvievici, președinta Clubului Basarabencelor din România, și membră în comisia electorală a unei secții din București, a remarcat în primul tur un număr impresionant de tineri care au votat pentru prima oară. Ea subliniază importanța implicării în vot și impactul deciziilor noastre asupra viitorului țării.
Mesaje de susținere pentru un parcurs pro-european au venit și din partea ambasadorului Republicii Moldova în România care a îndemnat cetățenii moldoveni să voteze în număr mare: „Pe 3 noiembrie, decidem viitorul nostru, soarta noastră. Veniți!”
În primul tur, 24.610 cetățeni moldoveni din România și-au exprimat opțiunea electorală. Cele 16 secții de votare din România vor fi deschise duminică, între orele 7 și 21, iar ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, a încurajat cetățenii români cu dublă cetățenie să participe la vot și să își exprime opțiunea pro-europeană. Odobescu și-a reafirmat susținerea pentru președinta Maia Sandu, aflată în cursa pentru un nou mandat.
►►► Manipulare rusă în Moldova: puci către un stat cu partid unic
În ultimul an, Moldova a progresat în majoritatea capitolelor de negociere cu UE, conform raportului anual privind extinderea Uniunii. Raportul recomandă continuarea negocierilor de aderare cât mai curând posibil, consolidând astfel șansele Republicii Moldova de a deveni parte a Uniunii Europene.