Skip to content

Vulcanii Etna și Stromboli au erupt. Aeroportul din Catania, închis temporar

Eruptie Etna si Stromboli

Erupțiile vulcanilor Etna și Stromboli din Italia au aruncat cenușă fierbinte și lavă, ridicând nivelul de alertă pe insula mediteraneană Sicilia și forțând închiderea temporară a Aeroportului Catania vineri, 5 iulie, informează Reuters.

Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a înregistrat o activitate intensă în ultimele zile, iluminând cerul în apropierea orașului Catania. În același timp, vulcanul Stromboli, situat în largul coastei nordice a Siciliei, a vărsat lavă în mare.
►►► Cum să ne protejăm de fenomenele meteo periculoase

Agenția de protecție civilă din Italia a emis un cod roșu de alertă pentru Stromboli, avertizând că situația ar putea să se deterioreze. Ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, a declarat că Stromboli este „sub supraveghere”, adăugând că autoritățile se asigură că planurile de evacuare sunt pregătite în caz de urgență. Brigada de pompieri a anunțat că a dublat preventiv numărul de pompieri de pe insulă.

În zona Catania, de pe coasta estică a Siciliei, locuitorii și autoritățile s-au mobilizat pentru a curăța orașul după ce străzile și mașinile au fost acoperite de cenușă vulcanică neagră, în timp ce aeroportul din apropiere a fost închis.
►►► Circulația pe Valea Oltului va fi închisă în timpul zilei. Acestea sunt rutele ocolitoare

„Pista Aeroportului Catania este inutilizabilă din cauza căderii de cenușă vulcanică. Atât sosirile, cât și plecările sunt suspendate,” a anunțat aeroportul într-un comunicat, adăugând că operațiunile urmau să fie reluate la ora 15:00.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!