Parlamentul European a deschis marți, 22 octombrie, calea către o gestionare mai eficientă a spațiului aerian european, facilitând zboruri mai directe, mai puține întârzieri și susținând neutralitatea climatică.
Reforma privind regulile Cerului Unic European a fost deja agreată în negocierile cu Consiliul din martie și vizează întărirea planurilor de performanță naționale pentru serviciile de navigație aeriană. Aceste planuri vor include obiective obligatorii și stimulente pentru a face zborurile mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.
Pentru a sprijini implementarea acestor planuri, va fi creat un Comitet Consultativ de Evaluare a Performanței, care va oferi asistență Comisiei Europene și statelor membre.
►►► Noi reguli privind transferurile bancare. Schimbare importantă pentru milioane de clienți
Comisia Europeană va adopta obiective la nivel european legate de capacitate, eficiență a costurilor și factori climatici și de mediu pentru serviciile de navigație aeriană, obiective care vor fi revizuite cel puțin o dată la trei ani.
Taxe de navigație aeriană mai ecologice
Eurodeputații au asigurat o prevedere prin care Comisia va evalua cum taxele impuse utilizatorilor spațiului aerian (companiile aeriene sau operatorii de avioane private) pentru serviciile de navigație aeriană pot încuraja comportamente mai ecologice. De exemplu, utilizarea rutelor aeriene cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil sau utilizarea tehnologiilor de propulsie curate.
Creșterea competiției
Un alt punct important al reformei este creșterea competiției pe piața serviciilor de navigație aeriană. Noile reguli permit furnizorilor de trafic aerian să achiziționeze alte servicii de navigație, cum ar fi serviciile de comunicare, meteorologie sau informații aeronautice, în condiții de piață.
Declarații
Jens Gieseke (EPP, Germania), co-raportor al Parlamentului European, a declarat: „Reforma este un pas înainte în eliminarea blocajelor, crearea unui control și management mai eficient al traficului aerian și reducerea costurilor și emisiilor prin zboruri mai scurte și mai sigure, de care vor beneficia toate companiile aeriene europene și, mai ales, cetățenii europeni.”
Johan Danielsson (S&D, Suedia), co-raportor, a adăugat: „Astăzi, spațiul aerian al Europei este ca un puzzle uriaș în care fiecare țară are propria piesă, dar, din păcate, nu toate piesele se potrivesc. Acest lucru duce la ocoliri, timp de așteptare și costuri inutile. Noile reguli vor face aviația mai sigură, mai punctuală și mai prietenoasă cu mediul.”
Danielsson a mulțumit și foștilor raportori Marian-Jean Marinescu (EPP, România) și Bogusław Liberadzki (S&D, Polonia) pentru contribuția lor.
►►► Reguli stricte de la 1 noiembrie pentru șoferii care călătoresc în Austria
Următorii pași
Noile reguli au fost aprobate atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu (pe 26 septembrie). Acestea vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Deși majoritatea prevederilor vor fi aplicate imediat, altele, cum ar fi penalizările pentru încălcarea regulilor și independența autorităților naționale de supraveghere, vor intra în vigoare abia peste doi ani.