Comisia Europeană a publicat miercuri, 30 octombrie, raportul privind progresul țărilor candidate la îndeplinirea criteriilor necesare pentru a deveni membre ale Uniunii Europene. Procesul de aderare poate dura un deceniu sau chiar mai mult. Reuters a realizat o listă a țărilor care aspiră la aderarea la UE și statutul lor formal.
Ucraina (candidată din 2022)
Ucraina a solicitat aderarea la UE la câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022 și a primit statutul de candidat în iunie același an. În decembrie 2023, liderii UE au decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, iar discuțiile au fost deschise în iunie 2024.
►►► Marea Britanie ar trebui „să se calmeze și să regândească” decizia de a părăsi Uniunea Europeană
Relațiile UE-Ucraina datează de aproape 30 de ani, UE semnând un Acord de Parteneriat și Cooperare cu Ucraina în 1994, care a intrat în vigoare în 1998. În 2014, refuzul președintelui pro-rus Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere și comerț cu UE a declanșat Revoluția Maidan, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia. Ucraina și-a intensificat demersurile de aderare la UE în urma invaziei Rusiei din 2022.
Moldova (candidată din iunie 2022)
UE are un Acord de Asociere cu Moldova, care include o zonă de comerț liber profund și cuprinzător, în vigoare din 2016. Moldova a aplicat pentru aderare în martie 2022. Pentru a progresa, Comisia Europeană i-a cerut Moldovei să reformeze justiția, să combată corupția și crima organizată, să elimine influența oligarhilor și să îmbunătățească drepturile omului. Negocierile de aderare au început în iunie 2024.
►►► Vot istoric pentru viitorul european al Moldovei. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Turcia (candidată din 1999)
Deși Turcia este oficial țară candidată, discuțiile privind aderarea sunt blocate de mulți ani, din cauza preocupărilor privind drepturile omului și guvernarea. Discuțiile de aderare au fost deschise în 2005, dar intrarea Turciei în UE nu este în prezent parte a dezbaterii politice.
Macedonia de Nord (candidată din 2005)
Macedonia de Nord a fost pe drumul către UE din 2003 și a semnat un Acord de Stabilizare și Asociere în 2004. Negocierile de aderare au început în martie 2022, după schimbarea numelui țării pentru a rezolva disputele cu Grecia. Însă negocierile nu au avansat din cauza obiecțiilor Bulgariei.
Muntenegru (candidată din 2010)
Muntenegru a aplicat pentru aderare în 2008, iar negocierile au început în 2012. Dintre cele 35 de capitole necesare pentru aderare, 33 au fost deschise, iar trei au fost finalizate provizoriu.
Serbia (candidată din 2010)
Serbia, cea mai mare națiune din Balcanii de Vest, a aplicat pentru aderare în 2008. Din cele 35 de capitole de negociere, 22 au fost deschise și două au fost finalizate.
Albania (candidată din iunie 2014)
Albania a obținut statutul de candidat în 2014, iar negocierile formale au început în iulie 2022. Totuși, discuțiile nu au progresat, deoarece aderarea Albaniei este legată de cea a Macedoniei de Nord, blocată din cauza Bulgariei.
Bosnia și Herțegovina (candidată din decembrie 2022)
Bosnia a aplicat pentru aderare în 2016 și trebuie să implementeze 14 priorități stabilite de Comisia Europeană în 2019, axate pe democrație, statul de drept și drepturile fundamentale. Negocierile de aderare vor fi deschise odată ce Bosnia va îndeplini criteriile necesare, o evaluare urmând a fi făcută în martie 2025.
Georgia (candidată din decembrie 2023)
Georgia a aplicat pentru aderare în martie 2022, iar UE i-a acordat statutul de candidat în decembrie 2023. Georgia și UE au un Acord de Asociere din 2016, care acoperă și aspecte comerciale.
►►►The noose tightens around civil society in Georgia
Kosovo a aplicat pentru aderare în decembrie 2022
UE a oferit o perspectivă de aderare pentru Kosovo încă din 2005, înainte ca acesta să-și declare independența în 2008. În prezent, nu toate statele membre UE recunosc independența Kosovo, dar un Acord de Stabilizare și Asociere încheiat în 2016 îi oferă un cadru pentru parcursul de aderare.
Aceste țări fac pași diferiți pe drumul aderării la Uniunea Europeană, însă rămân multe reforme de realizat pentru a îndeplini criteriile necesare.