Skip to content

Zelenski sugerează opțiunea reînarmării nucleare a Ucrainei

Reînarmarea nucleară a Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel puternic la summitul UE de la Bruxelles, cerând sprijin internațional pentru țara sa în fața agresiunii ruse. El a declarat că, în cazul în care Ucraina nu va deveni membră a NATO, va trebui să se gândească la alte opțiuni, inclusiv la reînarmarea nucleară. Cu toate acestea, Zelenski a subliniat ulterior că Ucraina nu are planuri concrete de a construi arme nucleare.

„Nu construim bombe nucleare”

În cadrul unei conferințe de presă alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte, Zelenski a clarificat că Ucraina nu intenționează să construiască arme nucleare. El a făcut referire la Memorandumul de la Budapesta din 1994, în baza căruia Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice aflate pe teritoriul său în schimbul unor garanții de securitate din partea marilor puteri nucleare. Zelenski a subliniat că aceste promisiuni nu au fost respectate, lucru evidențiat de anexarea Crimeei de către Rusia.

Nu avem altă soluție. Fie Ucraina va avea arme nucleare, fie va trebui să facă parte dintr-o alianță de securitate”, a afirmat Zelenski, referindu-se la NATO ca fiind singura alianță eficientă.
►►► Președintele Zelenski a prezentat „Planul de Victorie” împotriva Rusiei

Dialogul cu Donald Trump și lipsa înțelegerii din partea SUA

Zelenski a menționat și discuțiile avute cu Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, și a declarat că acesta l-a înțeles în privința dorinței Ucrainei de a adera la NATO. Președintele ucrainean a subliniat că Ucraina dorește să devină membră NATO, nu să se reînarmeze nuclear.

Zelenski și-a exprimat neînțelegerea față de temerile SUA că invitarea Ucrainei în NATO ar putea atrage Statele Unite într-un conflict. El a insistat că o astfel de invitație ar avea un rol preventiv, subliniind că este important ca lumea să nu fie modelată de Vladimir Putin și politicile sale agresive.

Eșecul Memorandumului de la Budapesta și ideea reînarmării nucleare

Zelenski a explicat că discuțiile despre reînarmarea nucleară a Ucrainei au apărut din cauza eșecului Memorandumului de la Budapesta. În urma prăbușirii Uniunii Sovietice, Ucraina a fost de acord să transfere armele nucleare către Rusia în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit. Cu toate acestea, aceste promisiuni nu au fost respectate, iar Ucraina s-a confruntat cu anexarea Crimeei și invazia din 2022.

De-a lungul anilor, Ucraina a adus periodic în discuție posibilitatea unei reînarmări nucleare, mai ales după evenimentele din Crimeea și în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia.

Solicitarea de sprijin militar din partea Germaniei

În cadrul summitului de la Bruxelles, Zelenski a cerut în mod specific sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune. „Avem nevoie de armele lor cu rază lungă”, a subliniat președintele ucrainean, insistând că Germania trebuie să demonstreze voința de a sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia.

Zelenski a precizat că a discutat din nou cu Scholz despre aceste arme în cadrul unui plan secret, pe care l-a numit „Planul de Victorie”. Cu toate acestea, Scholz a refuzat până acum să furnizeze astfel de arme, temându-se de o escaladare a conflictului cu Rusia.
►►► Mii de soldați au fugit de pe frontul din Ucraina. „Singura cale de ieșire este să mori sau să fii grav rănit”

Opoziția Germaniei și a SUA față de solicitările Ucrainei

Scholz și SUA au adoptat o poziție prudentă în privința solicitărilor Ucrainei de a primi arme mai avansate și de a adera rapid la NATO. Pe de altă parte, țările nordice și est-europene din UE și NATO susțin că doar o presiune maximă asupra Rusiei poate fi eficientă în negocieri.

În discuții nepublice, s-a sugerat că invitarea Ucrainei în NATO ar putea fi folosită ca o pârghie în eventualele negocieri cu Rusia. Ucraina ar putea oferi renunțarea la aderarea la NATO în schimbul retragerii forțelor ruse din teritoriile ocupate, având în vedere că unul dintre obiectivele majore ale Rusiei este neutralitatea Ucrainei.

Reacția Rusiei

Rusia a criticat planul lui Zelenski, susținând că acesta nu oferă soluții reale pentru rezolvarea conflictului, ci doar încearcă să implice și mai mult Occidentul în război. Planul președintelui ucrainean a fost prezentat liderilor occidentali într-o serie de întâlniri în Roma, Paris și Londra, înainte de summitul UE.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!