În fiecare an, în preajma zilei de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, se vorbește despre autonomia Ținutului Secuiesc. Conform Mediafax, 40.000 de persoane erau aşteptate sâmbătă, 10 martie, la Târgu Mureş pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc.

Organizatorul marșului a fost Consiliul Naţional Secuiesc, președintele acestuia, Izsák Balázs, declarând pentru sursa citată că marșul este o acțiune de protest împotriva recentului proiect de regionalizare a României. Pe de altă parte, Balázs a precizat ieri, 11 martie, într-o conferință de presă că a luptat cinci ani cu autoritățile românești, inclusiv în instanță, pentru dreptul de a manifesta pe 10 martie, Ziua libertății secuilor.

Izsák Balázs a citit mulțimii adunate o petiție, relatează Mediafax. ”România sărbătoreşte o sută de ani de la adunarea de la Alba Iulia, dar şi mişcarea secuiască pentru autodeterminare împlineşte tocmai o sută de ani. Este firesc să protestăm împotriva suprimării autodeterminării naţionale”. El a spus că autonomia Ținutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României și nu este în contradicţie cu Constituţia ţării.

 

Foto: Cristian Iohan Ștefănescu

La marș au participat aproximativ 3.000 de persoane, conform Mediafax. Cu o zi înainte de manifestație, Poliția de Frontieră a interzis intrarea în România a lui Attila Dabis. Cetățean maghiar, Dabis este însărcinatul Consiliului Naţional Secuiesc pentru relaţii externe și intenţiona să participe la mitingul de la Târgu Mureş.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, a precizat pentru Mediafax că Dabis a primit un formular în care erau menționate motivele pentru care nu i s-a permis intrarea în România. Oficialii maghiari au considerat această decizie ca fiind una regretabilă.

Și László Tőkés și-a făcut, cum era și firesc, apariția la Târgu Mureș. El reprezintă în prezent în Parlamentul European partidul Fidesz condus de premierul Ungariei, Viktor Orbán, după ce în trecut a reprezentat și UDMR în aceeași instituție. El a declarat, conform hirado.hu, că Ungaria întinde o mână României în semn de frăţie, iar maghiarii din Transilvania fac acelaşi lucru cu românii alături de care trăiesc.

Foto: Cristian Iohan Ștefănescu

Tőkés a adăugat că maghiarii din Transilvania respectă punctele referitoare la maghiari cuprinse atât în Rezoluţia de la Alba Iulia, cât şi în Tratatul privind minorităţile semnat la Paris în 1919, şi se aşteaptă ca Parlamentul României să adopte proiectul de lege despre autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Contrar declarațiilor lui Tőkés, manifestanții vânturau pancarte împotriva Tratatului de la Trianon.

Zsolt Szilágyi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a considerat cauza autonomiei secuieşti o cauză a tuturor maghiarilor, fiindcă „dacă secuii sunt puternici, maghiarii devin puternici, iar dacă maghiarii sunt puternici şi Transilvania devine puternică”. El a declarat că Bucureştiul se opune autonomiei secuieşti, deoarece se teme că va avea un succes mai mare decât guvernarea centralizată.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *