Echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului European au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European, conform unui comunicat din 24 septembrie 2019 al Parlamentului European.

Acordul asupra numirii doamnei Kövesi ca procuror-șef trebuie formalizat acum de către Parlament și Consiliu.

Negocierile între Parlament și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară.

Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției miniștrilor UE până de curând.

„Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj” a declarat președintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier.

„Prin alegerea doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef european, Parchetul European își va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranță și protecție cetățenilor. Noua instituție va avea un rol cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE – numai infractorii vor fi neliniștiți în urma acestui acord”, a adăugat vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile Maite Pagazaurtundúa.

Parchetul European (EPPO) va fi operațional la sfârșitul anului 2020 și va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE: frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European.

Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca au decis până acum să nu participe, dar se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante.

Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA