Ambasadoarea României la Haga cere scuze unui primar olandez pentru proasta organizare a secțiilor de votare pentru români

Ambasadoarea României în Olanda, Brândușa Predescu, a trimis o scrisoare primarului din Diemen, Erik Boog, în care cere scuze pentru organizarea deficitară a alegerilor organizate la secția electorală din această localitate și altele pe 26 mai.

Fiind vorba de secții de votare pentru cetățenii români, organizarea în Olanda era de datoria autorităților române, scrie Diemer Nieuws.

Însă pentru că acestea nu au gestionat în mod corespunzător organizarea, românii au stat ore la rând să voteze, iar mulți dintre ei au stat degeaba, nereușind să-și exprime votul deoarece secțiile s-au închis la ora 21.00.

Ambasadoarea și-a cerut astfel scuze pentru situația creată și la Diemen și i-a mulțumit primarului pentru ajutorul oferit românilor care au dorit să voteze.

După ziua votului, Predescu a scris un mesaj pe Facebook în care a precizat că „uman s-a făcut tot ce se putea” pentru ca românii să poată vota şi că a cerut autorităţilor din ţară o decizie privind ora închiderii secţiilor.

Dragi compatrioţi, ştiu că mulţi dintre dvs sunteţi supăraţi, dezamăgiţi, frustraţi că nu aţi putut vota ieri în Olanda, în pofida orelor de aşteptare. Şi eu am stat la rând, împreună cu dvs. Am văzut în ce număr mare aţi venit la vot, la Haga, la Diemen, la Eindhoven.

Pentru prima oară de când se organizează alegeri în Olanda, la iniţiativa Ambasadei, au existat patru secţii de vot, şi nu două, ca şi până acum.

Cu toate acestea, la scurt timp după demararea votării, a devenit limpede că nu va fi posibil ca toţi care s-au deplasat la secţii vor putea să ajungă să îşi exprime opţiunea.

Procesul de vot a fost mai anevoios în special în condiţiile desfăşurării a două scrutinuri concomitent, iar timpii de aşteptare mai îndelungaţi, experienţă cu totul nouă a celor două secţii organizate în alte localităţi ne-a pus în faţa unor situaţii neprevăzute, participarea foarte amplă nu a putut fi acomodată în numai patru secţii de vot.

Se putea face organizatoric mai mult şi poate şi mai bine, evident în limitele legii. Vă asigur, însă, că uman, s-a făcut tot ce se putea. Şi s-a făcut cu bună credinţă

Vă suntem întru totul recunoscători!

Îmi doresc ca, după incidentele de ieri, să depăşim momentele critice şi, cu lecţii învăţate, contând pe implicarea şi sprijinul actorilor relevanţi, mai ales din rândul comunităţii, să identificăm împreună soluţii pentru organizarea mai bună a scrutinurilor viitoare.

Şi încă ceva. Organizarea unui proces electoral atât de complex precum cel de ieri, presupune o muncă de echipă şi o cooperare intensă atât cu gazdele noastre olandeze cât şi cu dvs, comunitatea de români admirabilă din această ţară, de asemenea, admirabilă, compatrioţi pe care ne străduim să îi reprezentăm onest, demn, profesionist şi punând tot sufletul.

Pentru că ne-aţi fost şi ne sunteţi alături vă mulţumesc în numele meu şi al întregii echipe a Ambasadei României de la Haga”, a scris ambasadoarea pe pagina sa de Facebook.

Între timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va forma o comisie pentru a se asigura că la alegerile viitoare vor exista suficiente secții electorale în Europa pentru ca toți românii din străinătate să poată vota.

De asemenea, ministerele de Externe și Interne ale Olandei au declarat că doresc să sprijine românii pentru o mai bună organizare.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?