Amenzile uriașe din Danemarca sperie șoferii de TIR

Șoferii trebuie să știe că în Danemarca plătesc scump dacă au mașinile cu probleme sau umblă la tahograf. Poliția daneză a fost cea care s-a luptat ca șoferii de TIR să fie drastic sancționați dacă încalcă legea.

Mai mult, poliţiştii danezi cooperează cu cei suedezi pentru depistarea celor care circulă cu camioane defecte. Ofițerul de poliție Stig Simonsen a declarat pentru presa daneză că șoferii de TIR din alte țări au fost controlați intens pentru a se vedea ce fel de ilegalități comit.

Pentru aceste fapte șoferii primesc amenzi usturătoare. Amenzi de 100.000 de coroane daneze, aproximativ 13.500 de euro, sunt la ordinea zilei. Polițiștii au dat și amenzi mai mari. În urmă cu câteva luni, un șofer român a fost amendat cu 349.000 de coroane daneze, aproape 47.000 de euro, pentru că a încălcat regulile privind timpul de odihnă obligatoriu și pentru că a modificat tahograful.

Cea mai des întâlnită ilegalitate este modificarea datelor din tahograf, care arată timpii de condus și odihnă ai unui șofer. Modificările se fac pentru ca dispozitivul să indice că șoferul este în pauză, deși el conduce TIR-ul.

Altă ilegalitate frecventă este modificarea datelor care arată cantitatea de gaze de eșapament emisă de camion. În Danemarca au fost înregistrate 200 de astfel de cazuri, în special la camioanele Euro 5, cele care trebuie să respecte condiții de mediu stricte.

Stig Simonsen a mai spus că și fumatul la volan reprezintă o problemă cu care poliția daneză se confruntă.  Ove Holm, directorul adjunct al unui sindicat care reprezintă aproape 2.000 de șoferi danezi, a precizat că amenzile mari sunt într-adevăr un subiect de discuție printre șoferi, dar este de acord ca șoferii din alte țări să fie aspru sancționați. „Avem o competiție dură mai ales cu șoferii est-europeni. Dacă ei încalcă legea, atunci nu este o competiție corectă”, a adăugat Holm.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!