Skip to content

Anchetă în Belgia și România. Grupare infracțională folosea români în construcții

O grupare de crimă organizată folosea firme fantomă pentru a recruta și trimite români la muncă în construcții în Belgia. Printr-o inginerie financiară extrem de elaborată, gruparea a prejudiciat statul belgian cu 2,8 milioane de euro. În România, prejudiciul este de 900.000 de euro.

Timp de trei zile, între 11 și 14 iunie, procurorii DIICOT împreună cu polițiști de la Crimă Organizată Alba au efectuat mai multe percheziții la solicitarea colegilor din Belgia.

Autoritățile belgiene au emis un ordin european de anchetă într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală, trafic de persoane, spălare de bani şi constituirea unui grup infracțional organizat.

Gruparea investigată a folosit firme din Belgia și România pentru a crea aparența că anumite lucrări de construcții erau executate în Belgia de către firme românești, susține DIICOT. Firmele românești erau de fapt administrate din Belgia în scopul fraudării sistemului belgian de contribuții sociale. Prejudiciul estimat este de 2,8 milioane de euro.

Mai mult, românii recrutați munceau în Belgia în condiții aflate sub standardele minime și pentru angajarea acestora în construcții se foloseau firme fantomă.

Anchetatorii români au făcut șapte percheziții în Sibiu și patru în București atât la persoane despre care există indicii că sunt implicate în afacere, cât și la sediile mai multor firme specializate în încheierea de contracte de muncă în străinătate, în special în Belgia.

Tot pe 11 iunie 2018 procurorii federali belgieni au efectuat 17 percheziții în provincia Flandra de Vest. Companiile fantomă investigate au trimis din România în Belgia zeci de muncitori cu intenția de a eluda sistemul de asigurări sociale belgian.

Conform comunicatului Parchetului Federal din Belgia, ancheta a demarat la începutul anului 2016 și există indicii că muncitorii români nu erau plătiți pentru munca lor. Mai mulți muncitori au declarat anchetatorilor belgieni că ei au fost recrutați în România și trimiși imediat la muncă în Belgia.

Oficialii Parchetului Federal belgian au declarat că angajările suspecte constituie una dintre țintele principale ale anchetatorilor

De fapt, firmele românești prin care erau trimiși la muncă cei care doreau să lucreze în construcții erau în realitate firme belgiene. Mai mult, după o anumită perioadă de timp, aceste firme de intermediere se schimbau, dar angajau aceiași oameni.

Firme românești fantomă erau folosite în acest proces de spălare de bani. Prejudiciul inițial estimat de anchetatorii belgieni a fost de 2,8 milioane de euro, dar nu este exclus ca acesta să fie mult mai mare. Pe de altă parte, firmele de intermediere care acționau în România nu au plătit taxe de 900.000 de euro către ANAF.

În dimineața zilei de 11 iunie 2018, perchezițiile au fost efectuate și la domiciliile mai multor suspecți din Wortegem-Petegem, Staden, Kortrijk, Zwevegem. În Wevelgem era înregistrată una dintre firmele implicate. De asemenea, anchetatorii belgieni au descins și în șantierul naval din Roeselare.

Clădirile din Aalst, Kortemark, Moorslede, Roeselare și Zulte în care erau cazați muncitorii români au fost și ele percheziționate. Cele mai  multe, șapte, erau în Roeselare. În urma perchezițiilor, două persoane au fost reținute.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!