ARGENTINA: Trei persoane, arestate la cererea SUA. Importau medicamente din România

Trei argentinieni au fost arestați pe 13 martie 2019 la Buenos Aires. Ei sunt acuzați în Statele Unite pentru că operau ilegal farmacii online și au importat substanțe ilegale.

Arestările au fost făcute în urma unei anchete care a durat câțiva ani la care au participat mai multe instituții din Argentina și SUA printre care Fiscul american, Drug Enforcement Agency – DEA, FBI sau US Secret Service.

Pe 10 octombrie 2018, Conrado Adolfo Frenzel „Otto”, în vârstă de 50 de ani; Jorge Alejandro Paura, „Larry”, 51 de ani; Santiago Videmato, „James Duggan”, 35 de ani; Luciano Brunetti „Biff Tannen”, 30 de ani, și Lucas Daniel Paura, „Carl Carlson” 31 de ani, au fost acuzați în Wisconsin că distribuiau substanțe interzise, inclusiv oxicodonă.

Frenzel, Jorge Paura și Videmato au fost arestați la Buenos Aires pe 13 martie ca urmare a unui mandat emis de autoritățile americane care încearcă acum să obțină extrădarea lor. Ceilalți doi sunt încă dați în urmărire.

Oxicodona era importată în principal din România. Este un analgezic narcotic pe bază de opiu și poate da dependență.

A fost descoperită în 1916 în Germania la câțiva ani după ce compania farmaceutică Bayer a oprit producția în masă a heroinei.

Administrată oral, oxicodona este de aproape două ori mai puternică decât morfina, conform site-ului Sfatul Medicului.

Pe stradă, oxicodona este cunoscută drept Killers, OC, Oxy sau Oxycotton. Cei care o folosesc ca drog îndepărtează pelicula ce determină eliberarea prelungită.

Astfel, substanța se eliberează rapid în organism și dă o euforie similară cu cea dată de heroină.

Oxicodona face parte din categoria cea mai strict controlată a substanțelor acceptate pentru uz medical și se eliberează numai cu rețetă.

Cu toate acestea, cei cinci argentinieni au reușit să o importe din România.

Aceștia riscă o pedeapsă de până la 20 de ani și 1.000.000 de dolari amendă. Procurorii americani au decis și punerea sub sechestru a 28 de proprietăți din Florida.

Oxicodona este un drog la modă printre celebritățile de la Hollywood.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.