Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus pe 12 septembrie 2018 trimiterea în judecată a inculpaților: Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile; Ionuț Cosmin Băcilă, administratorul unei societăți comerciale.

Cei doi sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În anul 2014 s-a finanțat cu fonduri nerambursabile, europene și de la bugetul de stat, proiectul „Egalitate pe piața muncii – Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”. Beneficiarul proiectului era Agenția Națională Antidrog care a semnat cu Arhiepiscopia Tomisului din Constanța un acord în baza căruia aceasta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională pentru mai multe meserii: operator introducere, validare, prelucrare date – calificare; îngrijire bătrâni la domiciliu; și patiser – cofetar.

La aceste cursuri trebuia să participe un număr de 230 de persoane vulnerabile. Responsabilul tehnic pentru implementarea proiectului din partea Arhiepiscopiei Tomisului a fost inculpatul Vasile Rusnac (foto).

Arhiepiscopia Tomisului a externalizat o parte din cursurile de formare profesională, în meseria de patiser-cofetar, către firma lui Ionuț – Cosmin Băcilă. Timp de trei luni, în perioada august – octombrie 2015, cei doi inculpați au folosit cu rea-credință declarații și documente false, inexacte sau incomplete prin care se atesta în mod nereal realizarea activităților contractate în proporție de 100%.

Cursurile de pregătire practică pentru meseriile de patiser – cofetar nu s-au desfășurat, fapt cunoscut de Rusnac și Băcilă. Procurorii DNA consideră că în urma acestor demersuri cei doi au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în sumă totală de 472.543 lei. Din această sumă, 346.903 lei au revenit Arhiepiscopiei Tomisului și 125.640 lei, firmei administrată de Băcilă.

DNA a pus sechestru pe conturile bancare ale lui Rusnac, ale Arhiepiscopiei Tomisului, precum și pe conturile bancare deținute Băcilă și de societatea pe care o administrează.

Arhiepiscopia Tomisului nu este la primul scandal financiar. ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată în luna martie a acestui an tot de procurorii DNA pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Acest dosar în care este implicat arhiepiscopul Teodosie este urmarea unui altuia din 2017. ÎPS Teodosie a depus atunci un denunț la DNA prin care încerca să abată atenția procurorilor de la un dosar în care el și Arhiepiscopia Tomisului au fost trimiși în judecată pentru o fraudă de 1.392.964 lei cu fonduri europene în dauna Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA