ATENTATUL din New York: opt morți. Atacatorul este un uzbec care trăiește în SUA din 2010

Teroarea a revenit la New York, la câțiva zeci de metri de World Trade Center, ținta atacurilor din 11 septembrie 2001. Un cetățean uzbec rezident în Florida a intrat cu o camionetă pe una dintre cele mai aglomerate piste pentru biciclete din Manhattan făcând un măcel: opt morți și circa 15 răniți.

Agresorul are 29 de ani și se numește Sayfullo Habibullaevic Saipov. Este de origine uzbecă și are domiciliul în Tampa, Florida, dar trăia cu soția și trei copii la Paterson în New Jersey. Potrivit autorităților americane, a sosit în Statele Unite în 2010, frecventa moscheea din Paterson și lucra ca șofer pentru Uber.

Anchetele sunt efectuate de FBI. Încă nu există nicio revendicare a atacului de la New York, însă modul de operare este în linie cu instrucțiunile date de Isis pentru comiterea unor asemenea atacuri.

A comis măcelul strigând “Allahu Akhbar”

Saipov a fost neutralizat de poliție la un kilometru de locul atacului, în timp ce striga “Allahu Akhbar”. A intrat cu camioneta pe care o închiriase pe pista pentru bicicliști, semănând moarte. A ucis șase persoane, iar alte două victime au suferit un infarct și au fost declarate moarte la spital.

Camioneta a fost blocat de un autobuz școală. Ucigașul a ieșit din vehicul cu două pistoale: unul cu aer comprimat și unul care părea a fi de jucărie. Poliția a tras și l-a rănit, apoi l-a arestat. Potrivit poliției, Sapov a acționat singur.

FBI a găsit lângă camioneta folosită de terorist hârtii scrise de mână în arabă în care acesta jură credință grupării jihadiste Stat Islamic. Tânărul nu are antecedente penale.

Kobiljon Matkarov, un prieten al ucigașului, tot de origine uzbecă, a declarat pentru jurnaliștii americani că ”Saipov este o persoană foarte prietenoasă, pentru mine este un frate mai mic”.

Un act de lașitate

Într-o conferință de presă, primarul din New York, Bill de Blasio, a anunțat că este vorba de ”un act terorist deosebit de laș”. Președintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter că a fost vorba de ”un atac comis de o persoană bolnavă și nebună”.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *