Doi turiști maghiari au fost amendați cu 1.500 de zloți, aproximativ 350 de euro, și condamnați la un an de închisoare cu suspendare pentru că au sustras câteva cărămizi din lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, și femeia, în vârstă de 30, au recunoscut că au luat sâmbătă, 14 iulie 2018, cărămizi din ruinele crematoriului.  Ei au fost surprinși de alți turiști pe când îndesau cărămizile într-o geantă și imediat au fost anunțați paznicii.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Mateusz Drwal, a explicat pentru agenția poloneză de știri PAP. că fapta pentru care au fost acuzați cei doi maghiari este de furt de bunuri de patrimoniu. În timpul interogatoriului, cei doi au admis că au luat cărămizile pentru a le păstra ca suvenir și că nu au realizat importanța acțiunii lor.

Nu este prima oară când turiștii fură de la Auschwitz. În 2015, doi elevi britanici au fost condamnați la un an de închisoare sub supraveghere și la o amendă de 1.000 de zloți pentru că sustras nasturi, un pieptăn și linguri care aparținuseră foștilor deținuți ai lagărului.

În 2009, celebrul semn de la intrare „Arbeit macht frei” – Munca te eliberează – a fost furat. Avea 40 de kg și a fost ulterior înlocuit cu o copie, arată thelocal.de.

  •