ATENȚIE! Românii care revin în țară vor fi plasați în carantină la domiciliu chiar dacă sunt confirmați cu COVID-19

Astăzi, 15 aprilie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul nr. 621 al Ministerului Sănătății prin care sunt relaxate condițiile de carantină pentru românii care vin din țări considerate zone roșii (Italia, Spania, Germania, Franța, Austria, Belgia, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite, Turcia sau Iran, unde există transmitere comunitară extinsă a coronavirusului).

Conform noului ordin, persoanele vor putea sta în carantină la domiciliu „pe baza declaraţiei pe propria răspundere”, evitându-se plasarea acestora în carantină instituționalizată.

Această decizie arată că statul român nu poate asigura carantina instituționalizată pentru miile de cetățeni care vor să revină în țară de Paști.

Decizia este una care va avea ca urmare răspândirea și mai mare a noului coronavirus pentru că autoritățile nu vor putea verifica acasă miile de români care revin în țară de sărbători.

Potrivit noilor modificări, prin carantină se înțelege atât instituirea măsurii de carantină instituționalizată (în spații special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu, cât și instituirea măsurii de autoizolare la domiciliu.

Carantina la domiciliu poate fi instituită NUMAI dacă spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de proprie răspundere.

Carantina la domiciliu se aplică următoarelor categorii:

-persoanelor asimptomatice care intră în România și vin din zonele roșii afectate de COVID-19, ceea ce înseamnă Spania, Italia, Franța sau Marea Britanie;

-persoanelor care sunt confirmate cu COVID-19, dar nu au simptome;

-membrilor de familie asimptomatici confirmați cu COVID-19 care vor sta în carantina la același domiciliu.

Carantina la domicilu va dura 14 zile, persoanele fiind obligate să anunțe medicul de familie despre data la care intră în carantină.

Această măsură este una foarte prost gândită pentru că mulți români din diaspora nu au medic de familie în țară.

Direcțiile de Sănătate Publică au obligația să elibereze la ieșirea din carantină un aviz epidemiologic pentru aceste persoane. Este vorba despre un formular standard.

Persoanele care sunt asigurate în România beneficiază de concediu și indemnizație de carantină. Pentru acest lucru, trebuie să trimită medicului de familie documentul eliberat de Direcțiile de Sănătate Publică.

Persoanele asigurate care sunt izolate la domiciliu vor face același lucru ca cele plasate în carantină, dar în cazul lor nu mai este nevoie de avizul epidemiologic.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!