Skip to content

ATENȚIE: Românii pot rămâne în Marea Britanie dacă îndeplinesc anumite condiții

Românii reprezintă a doua mare comunitate de cetățeni ai UE din Regatul Unit după polonezi. Conform statisticilor oficiale, în Marea Britanie sunt înregistrați 410.000 de conaționali.

Noile reglementări, negociate cu UE, presupun ca românii să facă o cerere pentru obținerea statutului de rezident în Marea Britanie.

Aceasta este obligatorie și va costa 65 de lire sterline pentru adulți. Taxa pentru copii este de 32,50 de lire sterline.

Depunerea cererilor va începe în toamna acestui an și se va finaliza în decembrie 2020.

Guvernul britanic a precizat că procedurile pentru acest nou statut de rezident vor demara în toamnă și vor fi foarte simple, putând a se face online sau prin intermediul unei aplicații.

Românii care solicită acest nou tip de statut de rezidență trebuie să îndeplinească câteva condiții, cea mai importantă fiind aceea de a fi locuit legal timp de cinci ani în Regatul Unit până la data limită de primire a cererilor, 31 decembrie 2010.

Ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, a precizat că vor exista trei pași importanți pentru a trece de această procedură:

  • Solicitantul trebuie să-și dovedească identitatea;
  • Solicitantul trebuie să dovedească că locuiește în Marea Britanie;
  • Solicitantul nu trebuie să aibă condamnări penale pentru infracțiuni grave

Odată primite aceste informații, oficialii britanici vor verifica cele declarate de solicitant în toate bazele de date interne și internaționale.

În cazul în care nu există nici o problemă, noul statut de rezident se va putea obține în maxim o săptămână.

Practic, românii care vor primi acest nou statut se vor putea bucura de aceleași drepturi pe care le au și în prezent.

Românii care la 31 decembrie 2020 au mai puțin de cinci de când se află pe teritoriul Marii Britanii vor putea face o cerere pentru a obține un statut provizoriu.  Când vor împlini cinci ani de rezidență, vor putea face cerere pentru a obține noul statut.